röplabda CEV-Kupa

2019.02.13. 21:31

Elődöntőben a Békéscsaba!

A Békéscsaba kettős sikerrel jutott a négy közé a női röplabda CEV Kupában, miután a negyeddöntő szerdai visszavágóján idegenben is legyőzte (3-0) a francia Saint-Raphaël Var VB együttesét.

Gajdács Pál

Forrás: BRSE facebook oldala

Saint-Raphaël Var VB (francia)–Swietelsky-Békéscsabai RSE 0:3 (–23, –23, –16)

Röplabda CEV-kupa női negyeddöntő, 2. mérkőzés. Frejus, 1200 néző. V.: Fortu Oana Cristina (német), Valentar Bernard (szlovén). Békéscsaba: Ivanovics, Bokan, Tálas, Perovics, Medics, Bodnár. Cs.: Molcsány, Glemboczki (liberók), Bodovics, Mlinar, Szpin, Szedmák, Fábián. Vezetőedző: Paul Bogdan.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 4:5, 9:8, 12:14, 16:16, 16:22, 21:22, 22:24. 2. szett: 3:6, 8:7, 9:13, 13:19, 19:20, 21:24, 23:24. 3. szett: 2:4, 5:7, 8:12, 11:18, 15:23.

Ahogy arra számítani lehetett, szorosan alakult az 1. játszma. A Békéscsaba vezetett, de egy ízben a francia csapat fordított. Perovicsék határozottan és jól röplabdáztak, s 16:16 után egy 6:0-s rohammal már egészen közel kerültek a játszma megnyeréséhez. Igen ám, de ezután a Saint-Raphaël is produkált egy 5:0-s szériát. Izgalmasan alakult a hajrá, de a csabaiak nem engedték ki a kezükből a vezetést és övék lett az első játszma.

Fotó: BRSE facebook oldala

A 2. szett sem kezdődött rosszul a vendégek szempontjából, a magyar csapat hárommal ellépett ellenfelétől. Abrhamováék azonban gyorsan utána eredtek a látogatóknak, egy pillanatra még a vezetést is átvették, de a nagyon koncentrált csabaiak ismét átvették az irányítást és fokozatosan elhúztak a gall gárdától. Már hat is volt közte, de a hazaiak ismét összekapták magukat és sikerült egy pontra felzárkózniuk. Nem remegett meg a csabai kéz, a BRSE három szettlabdához jutott, kettőt hárított a francia csapat, de a végén csak beütötték Ivanovicsék, 0:2!

Forrás: cev.eu

A 3. szettben is folytatta remeklését a Békéscsaba, a Saint-Raphaël ekkor is csak követni tudta vendégét. Tálasék jelentős hét pontos előnyt raktak össze. Hiába a francia időkérések, a csabai lányokat nem lehetett kizökkenteni, magabiztosan meneteltek a történelmi tettet jelentő elődöntőbe jutás felé. 16:24-nél szett és meccslabdához jutottak és azonnal kihasználták a lehetőséget! Továbbjutott a Békéscsaba, méghozzá kettős győzelemmel 6:2-es szettaránnyal.

Magyar együttes 23 év után jutott el ismét a második legrangosabb európai klubsorozat legjobb 4 csapata közé. A Békéscsaba ellenfele nagy valószínűséggel az az olasz Busto Arsizio lesz, e csapattal két évvel ezelőtt egyszer már összefutott a sorozatban.

Paul Bogdan: – Sokkal jobban koncentráltak a lányok, mint az első mérkőzésen, hittek abban, mire képesek. Mindenki nagyon akarta a sikert. Nem számítottam ilyen gyors mérkőzésre, azt hittem, aranyszett miatt akár hat játszmán keresztül itt leszünk. Nagyon örülök, hogy részese lehetek a klub történelmi sikerének, amelyhez minden mostani és korábbi edzőkollégám hozzájárult.

Az elődöntő első mérkőzését február 26-án rendezik Békéscsabán, a visszavágóra pedig március 5-én kerül sor.

A mérkőzés után Tálas Zsuzsanna, a BRSE csapatkapitánya nyilatkozott a magyar Röplabda Szövetség honlapjának:

– Leírhatatlan az érzés! Talán ahhoz tudom hasonlítani, amikor a magyar válogatottal első ízben jutottunk ki az Európa-bajnokságra, hisz arra is több mint húsz évet kellett várni, s óriási siker volt számunkra, hogy megcsináltuk. Most pedig hatalmas dolognak tartom, hogy egy olyan klubban röplabdázhatok, amellyel ugyancsak sporttörténelmi eredmény részese lehetek. Sokkal jobban játszottunk itt kint, mint tettük azt Békéscsabán és olyan elemekben sikerült felülmúlni nem csak az ellenfelet, hanem önmagunkat is, amely a szezon során nem volt ránk jellemző, főleg a mezőnymunkára gondolok és a nyitásokra. Ez volt az a két elem, amellyel sakkban tudtuk tartani az ellenfelet és ez talán rá is ragasztotta a bélyegét a játék. Volt, hogy akadozott a gépezet, szerintem amúgy tökéletes meccs és tökéletes játék az nem létezik, de amit kellett kiadtunk magunkból. Voltak ugyan hullámvölgyeink, de kijöttünk belőlük, mert helyén volt a szívünk és az eszünk is.

Boldogan nyilatkozott a szövetség honlapjának Baran Ádám, a BRSE klubelnöke is:

– Még nem volt időm felfogni, de úgy érzem, hogy bizony csodát tettünk ebben a szezonban is. Belegondolva, hogy honnan indult ez a klub és hová jutott: ott vagyunk Európa második számú kupasorozatában a legjobb négy között, több évtizedes sporttörténelmi sikert elérve, ez egy óriási dolog! Megmondom őszintén, hogy kicsit meg is hatódtam… Olyan sztárcsapatok között forog a BRSE neve, amelyek tényleg nagyon komoly játékerőt képviselnek, költségvetésük pedig sokszorosa a miénknek. Örülök, hogy az egész magyar röplabdázásnak, a magyar sportnak, Békéscsabának a jó hírét visszük szerte Európában. Ha visszagondolunk arra, hogy egy évtizeddel ezelőtt Magyarországon még az volt a trend, hogy csapataink nem indultak el a nemzetközi kupákban, akkor megállapítható, hogy egyfajta úttörő szerepünk volt abban, hogy kiléptünk a nemzetközi porondra, mertünk nagyot álmodni és egyre magasabbra tettük a mércét. Volt bátorságunk, hitünk, erőnk, energiánk. Sokan megmosolyogtak minket, amikor azt mondtuk, hogy Magyarországon, Békéscsabán is el lehet érni olyan sikereket, amiket szerte Európában megsüvegelnek, most pedig valóban ott tartunk már, hogy van egy komoly presztízse a klubnak, amely ezúttal sporttörténelmi eredményt ért el. Ez a siker felejthetetlen, amire örök életünkben büszkék lehetünk.

A következő várható ellenfélről (a csabai az olasz Busto Arsizio és a francia Mulhouse párharcának győztese lesz, az első találkozót Olaszországban a hazai csapat nyerte 3:0-ra, a visszavágót ma játsszák) Baran Ádám így nyilatkozott:

– Szeretnénk tovább álmodni, tudjuk mindkettőjükről, hogy milyen játékerőt képviselnek. Az olaszok 3:0-ra verték a francia csapatot az első meccsen. Szenzációs a Busto Arsizio, volt szerencsém pár napja megtekinteni őket az Olasz Kupa négyes döntőjében. Persze, ettől még fel fogunk megfelelően készülni… Ha valaki nyolc éve azt mondta volna, hogy a BRSE a második számú kupaporondon a döntőért játszik, azt valószínűleg bolondnak nézték volna. Szóval, azt mondom, hogy jöjjön, aminek jönnie kell: akár az olasz, akár a francia sztárcsapat következik, mi otthon Békéscsabán kétezer hazai szurkoló előtt nekik fogunk menni és tisztességesen, becsülettel fogunk küzdeni, hogy ismételten megfelelően képviseljük a békéscsabai és a magyar színeket!

A BRSE és a Saint-Raphaël Var VB február 6-ai, békéscsabai meccséről ide kattintva olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!