JEGYZET

2018.01.10. 06:30

Drágám, vedd az életem!

Bódi Csaba

Nevelnél-e élsportolót a gyermekedből, ha meglenne hozzá a tehetsége, a képességei és akarná is, te pedig tudnád ebben támogatni? Segítenéd-e profi karrier irányába egyengetni az útját, vagy inkább megpróbálnád lebeszélni róla, hiszen tudod, oda, legfelülre feljutni csak kevesek kiváltsága? Feltennél-e mindent egy lapra, gondolva arra is, hogy egy sérülés bármikor keresztülhúzhatja e számítást?

A téma kapcsán nem kevesebb, mint huszonnégy éve fordult így tanítványai­hoz a sportszakos oktató. A többségében gyerekember hallgatók válasza, nem meglepő módon, eléggé vegyesre sikeredett. Heterogén társaságról lévén szó az idősebbekkel az élettapasztalat mondatta a nemet, de legalábbis az elbizonytalanodást, míg az ifjak határozottsága az igenek számát gyarapította. Érvek és ellenérvek sora hangzott el, a feldobott labdára nagyon rámozdultak a sportszeretettel egyébként alaposan beoltott és erre a területre készülő fiúk, lányok.

A következő vágóképet a vidéki városka egyre ismertebb sportolóinak hétköznapi edzése szolgáltatta.

A nemcsak lelkes, de tudással is felvértezett, tanítványai útját remekül egyengető edző meséli, mennyi minden szükséges ahhoz, hogy valaki válogatott szintig jusson. Ám mivel ezt néhány neveltje előzőleg már megtette, jól tudja, mire kell odafigyelni, hogy a pálya ívelő legyen. A buktatók tömkelegét leküzdő szakember nem is csalódik. A munka, munka és munka, megspékelve nagy adag és kiváló közösségi élettel, nem mellékesen sok-sok törődéssel és atyai szeretettel, kezd beérni. Mondhatni, megy minden, mint a karikacsapás.

A rangos fővárosi egylet égisze alatt működő kis klubnál kiválóan élnek a megadatott lehetőségekkel, és ez nemzetközi szintű eredményekben ölt testet. A saját korosztályban legyőzhetetlen sportolólány szinte szárnyal. A felnőtteknél bemutatkozva is megállja a helyét, bizonyítva, hogy gyémántfényesítésben minden a helyén.

A csillogás fázisába mégsem jut el a drágakő.

Hiába a meggyőzőnek szánt mondatok sokasága, hiába a lelki fröccsök tucatja. A tehetség visszavonulót fúj. Hét év múltán, azelőtt lezárul egy több mint ígéretes pályafutás, hogy kiteljesedhetne.

„Erre varrjál gombot, pajtás!”

A háttér előtérbe hozása aztán fényt derít: az emberi tényező, a kor és hormonok hatása felülkerekedett a szakmán.

A mindent és mindenkit legyőző erő neve szerelem. Nesze neked, talentum!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!