a hét embere

2021.07.26. 06:55

Már második Eb-aranyát szerezte meg Kukely Anna

Ismét a kontinens trónjára léphetett a magyar női korosztályos kézilabda-válogatott, amely két éve az ifjúsági, vasárnap a junior-Európa-bajnokságot nyerte meg. Az akkori és a mostani válogatottnak is tagja volt Kukely Anna, a Békéscsabai Előre NKSE irányító-lövője, aki a csapat egyik legjobbja volt Celjében.

Gajdács Pál

A magyar női kézilabda legfiatalabb élvonalbeli játékosaként mutatkozott be az NB I.-ben, tehetsége azóta is meghatározó /Fotó: B. Á./

Fotó: Bencsik Ádám

– Volt némi tapasztalata, hogy milyen is Európa-bajnoki döntőben játszani, hiszen két évvel ezelőtt az ifjúsági válogatottal már járt ilyen magaslatokban. Milyen célt fogalmaztak meg önök elé a kontinensbajnokság előtt?

– Azért óvatosan gondolkozott a szakvezetés. Először azt tűzte ki célként, hogy bekerüljön a válogatott a legjobb négy közé, ami sikerült is. Szerintem most jött ki a legjobban a lépés a válogatottnak, és nagyon egyben volt a csapat. Az öltözőben megünnepeltük a sikert, majd mindenki utazott haza a családjához.

– Ha végignézünk az eredményeiken, úgy tűnik, hogy könnyedén vették az akadályokat, még megszorítani sem tudták a magyar válogatottat.

– Nem volt ennyire egyszerű, mint amilyennek látszik. A svédek elleni elődöntőben nagyon meg kellett küzdenünk, az volt a legkeményebb mérkőzés az Európa-bajnokság során. Magas hőfokú és tempójú összecsapás volt, de végül játéktudásban felülmúltuk a skandináv ellenfelünket. Azt nem mondanám, hogy a felkészülés során elszenvedett vereség miatti revansvágy munkált bennünk, hiszen azon a találkozón a válogatott hét meghatározó tagja nem játszhatott.

A magyar női kézilabda legfiatalabb élvonalbeli játékosaként mutatkozott be az NB I.-ben, tehetsége azóta is meghatározó /Fotó: B. Á./

– Melyik mérkőzésen ment a legjobban a játék?

– Svédország ellen játszottam a legjobban, melyen nyolc gólt lőttem, engem választottak a mérkőzés legjobbjának. Minden mérkőzésen igyekeztem odatenni magamat, labdaszerzésben és védekezésben is próbáltam segíteni a csapatnak.

– Békéscsabán számtalan sportág közül lehet választani, hogyan kötött ki a kézilabdánál?

– Apukám focizott, és szerette volna, ha én is megismerkedem a labdajátékok egyik válfajával. Első osztályos lehettem, amikor a szüleim elvittek az ikertestvéremmel, Klárával egy toborzóra. Megtetszett a játék, és ott ragadtunk.

– Három évvel ezelőtt tizenöt évesen és négy hónaposan – egyes adatok szerint – a magyar női kézilabda történetének legfiatalabb élvonalbeli játékosaként mutatkozott be az NB I.-ben, ahol hamar meghatározóvá vált, miközben folyamatosan számítottak önre a korosztályos válogatottaknál. Mely eredményeire a legbüszkébb?

– A mostani Eb-cím mellett a két évvel ezelőtti ifjúsági kontinensbajnoki aranyéremre és az ifjúsági olimpián megszerzett bronzmedálra.

– Innentől egyenes az út a felnőttválogatottba?

– Természetesen megfordult már a fejemben a válogatottság, jó lenne szerepelni a legjobbak között. Ehhez azonban még sokat kell fejlődni, megfelelő szorgalom, alázat és sok-sok munka szükséges.

– Jövőre érettségizik, körvonalazódik már, hogy milyen irányba szeretne továbbtanulni?

– Sok minden foglalkoztat, még nem döntöttem el, hová megyek. Egy biztos, hogy szeretnék továbbtanulni valamelyik egyetemen.

Névjegy

Kukely Anna 2003. május 27-én született Békéscsabán. A Békéscsabai Előre Női KSE-ben ismerkedett meg a kézilabdával, hamar kitűnt a tehetségével. Irányító-átlövő szerepkörben játszik. Rövid pályafutása során már annyi jelentős eredménnyel büszkélkedhet, mint más egész karrierje során. Celjében 2019-ben ifjúsági Európa-bajnok, 2021-ben junior Európa-bajnok lett a korosztályos nemzeti csapattal.

Ugyanabban az évben harmadik helyen végzett a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A Magyar Kézilabda Szövetség adatbázisa szerint pályafutása során a 2014-es szezontól 268 tétmérkőzésen 1462 gólt lőtt. A tavalyi NB I.-es szezonban 97 találattal a Békéscsaba házi gólkirálynője. A 2021-es celjei Eb-n 7 mérkőzésen 22 gólt jegyez. Szerződése a Békéscsabához köti, itt kezdi meg a következő szezont az NB I. B-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!