Sport

2007.12.18. 18:31

Budógálával zárták az évet harcművészeink

A Békés Megyei Karate és Harcművész Szövetség a hagyományokhoz híven az idén is showműsorral, az úgynevezett Budogálával zárta az évet. Minden évben más-más városába látogatnak, hogy bemutatójukkal népszerűsítsék a harcművészet különböző ágait. Az idén Szarvas adott otthont a rendezvénynek.

J. P.

Szarvason nyitányként Gregor László megyei elnök két kiváló szarvasi harcművészt, két helyi legendát, az ötdanos shotokan mestert, Lovász Györgyöt, és az ITF taekwon-do klub egykori vezetőjét, Tóth Istvánt köszöntötte.

A jó hangulatú kezdés meghatározta a gála egészét. Az all-style karate és kick-box bemutatón a fiatal békésszentandrási kezdők, a rutinos barna övesek egyaránt remek hangulatot teremtettek. Az aero-kickboxing női csapat bemutatója kuriózumnak számított, s méltó befejezést jelentett a többszörös formagyakorlat magyar bajnok Zsjak Zoltán produkciója. A WTF taekwon-do bemutatón nemcsak a Békéscsabai Lakótelepi SE-hez tartozó Szedoglavits testvérek, Vilmos és Alajos, valamint tanítványai léptek fel, hanem a Hódmezővásárhelyről Máté József mester vezetésével érkezett vendégek is. Zenés formagyakorlat, páros gyakorlatok, hapkido alapú önvédelem, látványos töréstechnikai eszközök használata, mind-mind emelte a színvonalat, vagyis a WTF taekwon-dósok igencsak kitettek magukért. A folytatásban egy jellegét tekintve teljesen más bemutató következett. A Békés Megyei Aikido Sport és Kulturális Egyesület Berek József mester vezetésével az aikido és a bot, kés, kardhasználat elemeiből adott ízelítőt, amely nagy hatást gyakorolt a nézőkre.
A szünet után az ITF taekwon-dósok formagyakorlat, küzdelem, kötött küzdelem, töréstechnikai bemutatója minden igényt kielégített. Érdekesség, hogy itt is hódmezővásárhelyi mesterek voltak a vendégek Máté Zoltán mester, a Magyar ITF Taekwon-do Szövetség alelnöke vezetésével. Keleti dob hangjára, harci kiáltásokkal lépett tatamira a Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesület shotokan csapata Lovász György vezetésével. Küzdelmi védés-ellentámadás gyakorlatok, formagyakorlatok és azok értelmezése, rövid szabályismertető, versenyszerű küzdelem — a shotokan karate minden részletét megcsillantották a résztvevők. Az utolsó bemutató a katonai önvédelem volt. Pisztoly, kés, gépkarabély használata közelharcban, VIP vendég biztosítása, kiegészítve töréstechnikai gyakorlatokkal. A katonáink méltán kaptak nagy tapsot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!