Sport

2016.06.21. 16:44

A lovakat megülik, ugye? – olimpiatörténelem, XVIII. rész

A legutóbbi, 2012-es londoni olimpia volt a 30. az ötkarikás játékok sorában. Stílszerűen 30 részes olimpiatörténeti sorozatot indítottunk lapunkban, mely Békés megye legsikeresebb sportembereinek állít emléket, legemlékezetesebb pillanatait idézi fel. Minden 4. rész után egy játék következik, a kérdésekre a megjelent írásokban találnak feleleteket. A játék során értékes díjak nyerhetők. A végső győztesek ismert sportolók, olimpiai bajnokok aláírásával ékesített relikviákkal gazdagodhatnak.

Szigeti Csaba

Békés megye lovas olimpiatörténete és a mezőhegyesi ménes históriája között nem túlzás egyenlőségjelet tenni: jóformán valamennyi olimpián részt vett lovasunk és lovunk kötődik a világhírű birtokhoz. Kutatásaink jelenlegi állása szerint nyolc megyei kötődésű lovasunk öt olimpián erősítette a magyar együttest.

Az 1936-os, berlini csapat tagja volt a Mezőhegyesen született Jeszeniczei Jankovich Lőrinc. Édesapja jószágfelügyelőként, majd királyi jószágigazgatóként tevékenykedett 13 esztendőn keresztül Mezőhegyesen. Janovich Berlinben a military (lovastusa) egyéni küzdelmeiben a 9. helyen végzett. A csapatviadal elképesztő drámát hozott. Jankovichot a 10. akadálynál kizárták, de az óvás után újra teljesíthette a pályát: kiválóan. A magyarok fölényesen vezették a versenyt. Jött az együttes utolsó tagja, aki lovával a harmadik akadálynál bukott, az állat lábát törte. Legényt (így hívták a négylábút) még ott a helyszínen „átsegítették az égi legelőkre”. A csapat helyezetlen lett, s egyik legjobb lovát is elveszítette…


A következő Békés megyei résztvevőre 36 évet kellett várni. Ákos Ajtony 1961. és 64, majd pedig 1984. és 88. között versenyzett mezőhegyesi színekben. A díjugrató a müncheni olimpián (1972) indult, sőt 1980-ban, Moszkvában is jelen volt, ám az utolsó edzésen megsérült a lova. Később az öttusa-válogatott lovas edzőjeként örülhetett együtt Atlantában (1996) Martinek János bronzérmének.

S ha már Moszkva… A Mezőhegyesi MEDOSZ két sportolóval képviseltette magát az 1980-ban rendezett játékokon. Erősségei voltak a valaha volt legjobb helyezést elért díjugrató csapatnak: a 4. helyen végeztek. Krucsó Ferenc egyéniben a 14. pozíciót szerezte meg. Balogi András csapatban indult, s teljesített kiválóan (lova lába viszont már nem bírta az egyéniben való szereplést).

Balogi különben már a müncheni olimpián is jelen volt. A military csapat tagjaként készült, ám az utolsó pillanatban kikerült az együttesből. „Papíron” lóápolói minőségben, valójában a magyar válogatott tartalékjaként volt a bajor fővárosban. Balogi helye olyannyira biztos volt, hogy lóápolója, a tótkomlósi id. Tuska Pál is ott volt Münchenben. A kiváló szakember 1972. után 1980-ban is a hivatalos delegáció tagja volt. Moszkvában azután akadt feladata bőven a nagy tekintélyű lóápolónak…

Barcelonában (1992) szintén két Békés megyei egyesületben versenyző sportolónk volt jelen. A Csabán született, ám Orosházára igazolt Göttler Vilmos díjugratásban, a mezőkovácsházi (egy időben Mezőhegyesen is versenyző) Herczegfalvy Tibor pedig militaryban állt rajthoz. Mindketten a középmezőnyben végeztek. Ugyancsak militaryban versenyzett Ling Attila, aki egy ideig a szarvasi főiskola hallgatója volt. A military csapat helyezetlenül zárt.  

Herczegfalvy Atlantában is indult, ám ekkor már nem a Mezőkovácsházi TSzSK versenyzőjeként. Lóápolója viszont „itthonról” való volt: az Orosházán született, Kovácsházán dolgozó Árgyelán Mónika. Atlantában ugyancsak a military csapatot erősítette ifjabb Tuska Pál, a Tótkomlóson világra jött, s egy ideig Mezőhegyesen is versenyző lovas, a méltán neves id. Tuska Pál fia. A military csapat a 13. helyet szerezte meg.


Bár a viharsarki lovasok egyikéből sem lett olimpiai bajnok, még érmes sem, azért történetük számunkra mégis megemlékezésre érdemes. Annál is inkább, mert a lovas sportágakban már a kvalifikáció is rendkívül nehéz. Épp ezért, ha valaki azt mondaná, hogy a lóból is megárt a sok, véletlenül se higgyenek neki…

Öt karika négy lábbal
És akkor a megyénkhez köthető lovak: Kemal 1975-ben került Mezőhegyesre, előtte, az 1972-es olimpián díjugratásban indult. Egyik ivadéka, Kemal-36 Barcelonában, Göttler Vilmos társaként szerepelt. Moszkvában hat (!) mezőhegyesi ló volt kint. Artemiszt Balogi András lovagolta, testvérét, Vadrózsát Krucsó Ferenc (a két ló külföldről eredő családfájában számos olimpiai bajnokot, érmest találni).  A díjugratókat segítette Bohém is, „aki” egyéniben, fővárosi lovasával a 7. (legjobb magyar) helyen végzett. Tartalékként utazott Moszkvába Balerina, de nem került sor a „fellépésére”.

Militaryban a csapattal 4. helyezett lett L’Amour, s az együttes biztosan szereplő tagjaként kelt útra Ciklon is (Artemisz és Vadrózsa féltestvére), ám ő a kiutazás során megsérült, nem versenyezhetett. Herczegfalvy Tibor mindkét olimpiáján Lump nevű lovával vett részt. Lump Mezőkovácsházán született, apja ősei, rokonai között több olimpiai érmest is találni. Különben Tuska Pál Zátony nevű lova ugyan nem Békésben született, ám ő is Lump apjának, a nagy hírű mezőhegyesi Aldatónak az ivadéka volt.

V. rész: Játék!

X. rész: Játék!

XV. rész: Játék!

<!-- A lovakat megülik, ugye? – olimpiatörténelem, XVIII. rész A legutóbbi, 2012-es londoni olimpia volt a 30. az ötkarikás játékok sorában. Stílszerűen 30 részes olimpiatörténeti sorozatot indítottunk lapunkban, mely Békés megye legsikeresebb sportembereinek állít emléket, legemlékezetesebb pillanatait idézi fel. Minden 4. rész után egy játék következik, a kérdésekre a megjelent írásokban találnak feleleteket. A játék során értékes díjak nyerhetők. A végső győztesek ismert sportolók, olimpiai bajnokok aláírásával ékesített relikviákkal gazdagodhatnak. Szigeti Csaba A sorozat korábbi részei: - Százon Túliak Társasága – olimpiatörténelem, I. rész

V. rész: Játék!

X. rész: Játék!

XV. rész: Játék!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!