Sport

2015.08.29. 12:06

Két arany-, három ezüstérem az Eb-n

A pénteki versenynapon San Sebastianban a Junior és Kadett Európa­bajnokság első napi döntőitrendezték meg. A Békés megyeiek közül mind az öt döntős pénteken szerepelt.

BEOL

A Point­fighting szabályrendszerben Opauszki Dávid beváltotta még Békéscsabán tett fogadalmát, hogy a tavalyi világbajnokság kudarcát feledteti. Bejutott a döntőbe, ahol egy régóta ismert vetélytárs, az olasz Davide Guffanti várta. Rendkívül szoros mérkőzést vívtak az Eb legharsányabb közönsége, a magyar bíztatása közepette, és a végén, az utolsó pillanatban az olasz talált döntetlen állásnál egy pontot, így Dávidnak az ezüstérem jutott. Harangozó Gábor is ezüstérmes lett junior 94 kg­ban.

A törékeny kislány, Hegedűs Hanga győztes döntője meghozta az első megyei aranyérmet. Az utolsó döntős, Szász Kristóf magabiztosan szerezte meg az aranyérmet.

Debreczeni Dezső edző így látta a történéseket: — „Opa” nagyon összeszedetten, koncentráltan küzdött. fej­fej mellett haladtak, s a rendes küzdőidőben döntetlen lett az eredmény. Ilyen jól még nem láttam Dávidot küzdeni, mint amit most mutatott. Következett a hosszabbítás, döntetlennél 3 másodperccel a végén volt egy indulás, és az olasznál látták a pontot, pedig már mindenki az első érvényes találatra várt. Így 14:13­ra győzött az olasz fiú. Ezt az Európa­bajnokságot amúgy is az jellemezte, hogy jó pár mérkőzést vesztettünk el az utolsó pillanatban. Harangozó Gábor döntője az ír Ross Brennan ellen úgy alakult, hogy az első két menetben nagyjából együtt haladtak. A harmadik menetben Gabi el kezdett kapkodni, és a végére széthullottunk. Többet vártam a döntőn tőle. Hegedűs Hanga mérkőzését az jellemezte a bulgár Anelia Todorova ellen, hogy folyamatosan Hanga irányított, nagyon sok rúgást hajtott végre, a bolgár hátramozgásból próbált építkezni. Nem volt könnyű mérkőzés, a második menetre Hanga megnyugodott, de a második menet döntetlen lett. Itt is hosszabbításra került sor, és ez itt dőlt el két pontos győzelem lett a vége. Hanga sokkal többet tett ezért a győzelemért, mint a bolgár kislány – mondta.

– Az utolsó döntőt Szász Kristóf vívta az osztrák Niklas Bogner ellen. Kristóf úgy járt, hogy korábban szólították a döntőre, de az osztrák versenyző nem volt ott. A magyar karatés sportszerűen beleegyezett, hogy megvárják az osztrák fiút. Szász Kristóf nagy fölényben volt, esélyt sem adott ellenfelének. Nagyon jó formában küzdött, 7:1 arányban lelépte ellenfelét, odatette magát.
A ringben az egyedüli magyar ringes induló, Kádas Gábor egy nagyon jó és nagyon kemény orosz versenyzővel csapott össze. Tamerlan Basirov szinte mindent tud, amit ebben a szabályrendszerben tudni lehet. Keményen csaptak össze, Gabi is talált, az orosz is, valamivel többet. A végén az orosz versenyző kezét emelték fel a ringben, de Kádas Gábor megállta a helyét.

Edzője, Szabó Sándor így látta a döntőt: — Egy nagyon jó
képességű orosz ellenféllel küzdött meg Gabi, kivételes tudással. Tudtam, ha az előző napok bírói nyomását érezzük, akkor nem lesz esélyünk. Az első menetben fölénybe került az orosz pontokkal, s utána már csak próbáltuk utolérni. Gabi óriási helytállással mindent megtett, ami tőle tellett, próbált rámenni az oroszra, őrölni, de a technikás orosz ellen ez nem sikerült. Ráadásul a mi pontjaink jelentős részét nem adták meg, jóval kevesebb ponttal nyert az orosz. Nálam az eredmény nem kizárólagos, színvonalas mérkőzéseket vívott és jó teljesítményt nyújtott, ez is nagyon fontos! A bíráskodás már az előző mérkőzéseken is sújtott minket, itt nagyon sokkal kellett volna verni az oroszt szerintem, hogy mienk legyen a mérkőzés. Gabit nagyon megdicsértem, mert a kért száz százalékos teljesítményből kilencvenöt százalékot hozott!

A nap mérlege a Békés megyei döntősök szempontjából két Európa-bajnoki cím és három nagyon szépen csillogó ezüstérem lett. Remélhetőleg a szombati csapatküzdelmek során gyarapodik az éremgyűjtemény, mégpedig a legnemesebb fajtából. A szombati, utolsó napi küzdelmeket ">a weben is lehet majd követni!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!