Sport

2015.04.21. 17:34

Tizenegy napon át tartó megyefutás

Majd’ félezer kilométeres jótékonysági megyefutásra indult kedden reggel Békéscsabáról Tóth László. A megyeszékhelyi férfi összesen 36 békési települést érint útja során.

Papp Gábor

— Feldobott az út, kis túlzással két centivel lebegek a föld felett — mesélte lapunknak mosolyogva a start előtt a sportember, aki tavaly után második alkalommal vágott neki a megyefutásnak, ultrafutóként pedig jó néhány versenyen is szerepelt.

Mint azt korábban lapunknak elmondta, a jó példát számára mentora, Szarvas Mátyás szolgáltatta, egy kicsit az ő nyomdokait is követi a kezdeményezéssel. Békéscsabáról, a főtérről indulva, összesen 36 települést, köztük május elsején Gyulát is érinti majd, ami egyfajta felvezetése lesz a másnap rajtoló Fuss a sérült gyerekekért - Várfürdő Futásnak. A cél pedig Békéscsabán lesz.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]

Az első napon a megyeszékhelytől Szabadkígyós-Újkígyós-Csabaszabadi-Csanádapáca-Kaszaper érintésével Tótkomlósig futott Tóth László a kísérőivel, akik szép számmal segítették a küldetés teljesítésében. Az 52 kilométeres etap után szerdán tovább folytatódik a „mindennapi maraton”, tizenegy napon keresztül. A békéscsabai futó összesen körülbelül 487 kilométert tesz meg, ami átlagosan napi több mint 44 kilométernek felel meg.

Az előrejelzések szerint ismét sokan csatlakoznak hozzá egy-egy szakaszon.
— Egy városban vagy községben mindig megmozdul a helyi futótársadalom, és legnagyobb örömömre várhatóan rengeteg diák is velem tart, több alkalommal. Mindez nagyon sokat jelent számomra, hiszen elsősorban ezért; a futás, a mozgás népszerűsítéséért érdemes csinálni – fogalmazott.

Az elmúlt napok a sportember számára inkább pihenéssel teltek, korábban viszont kőkeményen készült a saját maga elé kitűzött kihívásra. Arról még nem döntött, hogy a május 2-ai, már említett Várfürdő-futáson elindul-e, de nem tartotta kizártnak.

A mozgás népszerűsítése mellett Tóth László még egy fontos célt állított maga elé. Szeretné, ha akciójával segíthetné a muronyi Szűcs Marikát. Születésekor oxigénhiányos állapot lépett fel nála, amelynek következtében úgynevezett Little-kór alakult ki szervezetében. Ma már mankó nélkül nem tud járni.

— Marika hozzáállása nagyon szimpatikus számomra, tetszik, ahogy képes túlnézni a nehézségeken, illetve az az erő, ahogy kezeli a helyzetet — mesélte Tóth László.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]

— Ugyanakkor egyáltalán nincs könnyű anyagi helyzetben, nagyon megnehezíti a mindennapjait, hogy jelenleg nem rendelkezik autóval. Éppen ezért azt szeretném elérni, hogy összejöjjön egy gépkocsihoz szükséges összeg a számára. Reménykedem, hogy a településeken, amelyeken áthaladok, nyitott fülekre talál a felhívásom, amit már eljuttattam számukra. Emellett jó barátom, Felföldi Sándor, az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület elnöke is segít a szervezésben.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]

— Minden egyes településen szórólapokkal tájékoztatom a helyieket, és abban bízom, hogy a karitatív felhívás sokakhoz eljut – fűzte hozzá Tóth László. — Egy kiváló emberről van szó, aki megérdemli a segítséget. Abban bízom, hogy nagyon sokan hozzám hasonló módon gondolkodnak.

A futás egyre nagyobb teret hódít Békésben is

A startra ellátogatott Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is. A megyeszékhelyi településvezető kiemelte: a futás egyre nagyobb teret hódít, aminek népszerűsítésében Tóth László is fontos szerepet vállal.

— A mozgás jelentősége mellett a túra, a kihívás a megye különleges értékeire is felhívja a figyelmet, ami ugyancsak nagyon fontos — hívta fel egy újabb fontos tényezőre a figyelmet Szarvas Péter. Tóth Lászlót a Békéscsabai Kazinczy Általános Iskola másodikos diákjai is elkísérték az első néhány méteren, a Szent István téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!