Sport

2014.03.28. 15:06

Rekorddöntés békéscsabai segítséggel

Első alkalommal rendezték meg csütörtökön a „Váltófutás bombaruhában” elnevezésű futóversenyt a budapesti Syma csarnokban, melynek Vozár Attila személyében békéscsabai szereplője is volt.

Gajdács Pál

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred által szervezett váltóversenyen három csapat mérte össze a tudását — természetesen teljes védőfelszerelésben. A katonák csapata mellett élsportolókból és a média szereplőiből verbuválódott együttes is rajthoz állt, hogy teljesítse a négyszer négyszázas távot. A háromszoros Bécs-Budapest szupermaratoni-győztes Vozár az egykori profi ökölvívó világbajnok Kótai Mihály, a 237-szeres válogatott jégkorongozó, Kangyal Balázs és a Sport TV, NFL közvetítéseinek szakkommentátora, Kovács Sándor társaságában brusztolta végig a 4x400 méteres futóversenyt.



A nap fő attrakcióját egy Guiness-rekord-kísérlet jelentette, amikor is egy magyar tűzszerész, Mészáros Zoltán igyekezett túlszárnyalni egy amerikai katona csúcsát az egymérföldes bombaruhás futásban. A tűzszerész a távot 8 perc 29 másodperc alatt teljesítette, megdöntve ezzel az addigi rekordját. A főtörzsőrmester egy EOD-9-es típusú nehéz, 28 kilogrammos tűzszerészruhát (és még egy mintegy 17 kilogrammos sisakot) öltött magára, amely a ma létező legjobb védőruhának számít. Óv a túlnyomás, a hőhatás, a repeszek és a lökéshullám ellen.

– Ennyire szerintem még soha nem izgultam, mint most a főtörzsőrmester rekordkísérlete közben – újságolta az egykori kitűnő ultramaratonista, Vozár Attila. – A futás óriási élmény jelentett, fantasztikus hangulatban zajlott. Az egész csarnok tombolt, különösen akkor, amikor a magyar tűzszerész kezdett. Az utolsó körre úgy fordult rá, hogy nem biztos, hogy meglesz a rekord, de a magyar, német, és amerikai közönséggel együtt biztattam, űztem, hajtottam, mire megszületett a csúcs. A főtörzs egy hónappal ezelőtt még jócskán el volt maradva a rekordtól, de igyekeztem a saját pályafutásomból vett tapasztalatokkal segíteni. A ruhát még magunkon elviselni sem volt könnyű, nemcsak a nagy súlya, hanem a csarnokban a nagy meleg miatt sem. Ráadásul már a rajt előtt negyedórával fel kellett vennünk. Nem irigylem azokat a katonákat, akik éles helyzetben, bevetés közben kénytelenek ebben a felszerelésben tevékenykedni.




A váltóverseny győztes csapatáról a Békés Megyei Hírlap szombati számában olvashat, melyre itt fizethet elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!