Sport

2013.03.05. 13:34

Baji Balázs boldog és örül a negyedik helynek

Nemes egyszerűséggel minden idők legjobbjának jellemezték a lapok a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság 60 méteres gátfutás döntőjét, melynek Baji Balázs személyében békéscsabai szereplője is volt.

Gajdács Pál

A Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club sprintere felnőtt világversenyen először jutott döntőbe, három századra maradt el a harmadiktól, egyéni csúcsot ment (7,56 másodperc) és beállította Kiss Dániel három éves magyar rekordját. A döntő mezőnyében ketten futottak meg országos csúcsot, heten egyénit. A magyar csapat — legjobbjával, Baji Balázzsal — hétfőn ért haza Göteborgból, a csabai fiatalembert frissen szerzett élményeiről kérdeztük.

— Életem legjobbját futottam fedett pályán. Ennyire magabiztosan, egyértelműen még világversenyen soha nem szerepeltem, ezért nagyon boldog vagyok. A negyedik hely szép, bár egy kicsit „vesztes” eredménynek érzem, hiszen odaérhettem volna a dobogóra.

— Míg a selejtezőben és az elődöntőben remekül rajtolt, addig a fináléban nem a legjobban. Mi történt?
— A konkrét okát nem tudom megmondani. Talán a döntő miatti felfokozott idegállapot és az, hogy azon a napon már harmadszorra kellett elrajtolnom. Pillanatra kihagytam, emiatt görcsössé váltam, s a végén három gátat is feldöntöttem. Egyébként hét lépéssel rajtolok és kicsit lomhának tűnök, pedig az oldalról figyelve látszik, hogy nagyokat és más ütemben lépek, a hátrányom az első gáttól kiegyenlítődik.

— Bosszantja kicsit, hogy nem futott legalább egy századdal erősebbet?
— Az országos csúcs elmaradása miatt nem vagyok nagyon szomorú és edzőtársamnak, Kiss Daninank is akartam egy esélyt adni a sikeres visszatérésre, hogy újra nagyon szép eredményeket érjek el.

— A bajnok, a döntőben a világ idei legjobbját futó orosz Szergej Subenkov utolérhetetlen?
— Két éve az utánpótlás Európa-bajnokságon csak két századdal előzött meg, azóta nagyobb ütemben fejlődött, mint én. Nagyon jó gátas, erőfölénye kiemeli a mezőnyből. Göteborgban tökéletes futást láttunk tőle, de ha másképp rajtolok, ott lehettem volna a közelében. Sokak számára az ezüstérmes olasz Paolo Dal Molin okozott meglepetést, aki egy nap három egyéni csúcsot is jegyzett, egy év alatt két tizedmásodpercet javult. Jól ismerem, szoktunk beszélgetni és télen többször is láttam versenyezni. Egymás után döntötte meg az egyéni csúcsokat, úgy hogy nagyon is benne volt egy ilyen teljesítmény.

— Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója — aki egyben menedzsere — magas szintű, kiegyensúlyozott futást látott öntől, biztatónak nevezte a 110 méteres gátfutás szempontjából.
— Jól esett ez a vélemény. Valóban, a java még csak ezután jöhet. Szabadtéren még jobban mehet, s pár napos pihenő után el is kezdem a felkészülést. A fő cél a moszkvai világbajnokság, ahol nagy eredmény lenne a döntőbe jutás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!