Sport

2011.06.04. 20:09

Hétéves békési fiú a legjobb motorosok között

A békési Faragó Zalán még csak hétéves, de már tapasztalt motorosnak számít, hiszen négyéves korában ismerkedett meg a sportággal.

V. L.

Tavaly az országos bajnokságon a harmadik helyen végzett. Az idei szezonban már három versenyen van túl a Békési Motorosok Baráti Köre által tiszteletbeli tagnak választott fiatal sportember.     

Ebben az évben Zalán első versenye április 17-én Kiskunlacházán volt. Ezt a versenyt Faragó Zalán már nagyon várta, hogy az  épített dragját kipróbálhassa verseny körülmények között is.

A viadal nagyon jól sikerült a békési tehetség számára, mert elsőre 115 km/órás sebességet ért el. A döntőbe 118 km/órás sebességgel jutott be, amelyet meg is nyert. Édesapja elmondása szerint az új motorral jól megbirkózik csak a csuklója fárad el egy kicsit, mert a kb. 18-20 lóerejű motor nehezebb megtartani mint a régi gyári motorját.

Zalán idei második versenye május elsején Kunmadarason volt. A dragbike országos bajnokságon, amelyen az utánpótláskorú versenyzők két számban is rajthoz állhattak szintén elindult. Az egyik szám a junior Dragbike 50 gyorsulási verseny volt, a másik pedig a Stunt Riding. Előbbiben 50 köbcentis motorokkal versenyeztek a fiatalok, a licencet mindenki a rendező S-riders Kft.-től kapta. A viadalt Faragó Zalán nyerte, aki új motorkerékpárjával állt rajthoz, amely egy tuningolt olasz gép volt. Éppen emiatt sokan már a viadal előtt a legnagyobb esélyesnek kiáltották ki a békési fiút, ám akadtak, akik féltették, mert eddig egy Yamahával versenyzett. Kérdés volt, hogyan alkalmazkodik az új kétkerekűhöz.

Mint utóbb kiderült, nem okozott neki gondot a változás. Az olasz motorral több, mint 110 km/órás sebességre gyorsult. A második helyezett ifj. Papp László lett, akinek családja nagyon örülhetett, hiszen édesapja a felnőttek között diadalmaskodott. A dobogó legalsó fokára Hadnagy Bence állhatott fel. Ezen a viadalon a hétéves békési motoros 126,7 km/órás sebességgel jutott a döntőbe.

Május közepén Kiskunlacháza adott otthont a dragbike országos bajnokság legújabb fordulójának, amelyen az utánpótláskorú versenyzők junior dragbike 50 kategóriában állhattak rajthoz, vagyis 50 köbcentis motorokkal versenyeztek egymással.

Ezen a viadalon mindössze két versenyző nevezett, vagyis rögtön az aranyért küzdöttek meg egymással a fiúk. Az egyik résztvevő a kunmadarasi verseny győztese, Faragó Zalán volt, ellenfele pedig ifjabb Papp László, aki két héttel ezelőtt a második helyet szerezte meg, a rontásra így nemigen volt esélye. A két fiatal versenyének pikantériáját az adta, hogy Zalán azon a motoron ült, amelyet három évvel ezelőtt még Papp Laci használt, aki így a saját motorja ellen versenyzett. Az időmérőn ezt meglehetősen jól tette, mert jobbnak bizonyult ellenfelénél.

A döntőt viszont elizgulta, így ezen a versenyen Faragó Zalán végzett az élen, László pedig vereséget szenvedett volt versenygépétől. A két héttel ezelőtti viadalhoz képest tehát a két fiú között nem változott az erősorrend, de még óriási csatákra van kilátás kettejük között a szezon hátralévő részében.

Hír még a fiatal motorosról, hogy a Békési Motoros Baráti Kör meghívta a július 2-ai motoros találkozójukra, mint tiszteletbeli tagot és a város büszkeségét hogy a szombati napon a felvonulást követően, délután 16 óra után tartson egy dragbike bemutatót az érdeklődőknek.

Címkék#sport
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!