Sport

2009.09.25. 16:34

Klubot alapítottak Amerikában a viharsarki kézilabdások

Eddig alig lehetett hallani a kézilabda jelenlétéről Észak-Amerikában, pontosabban az Egyesült Államokban. Két Békés megyei játékosnak köszönhetően azonban többet is megtudhattunk az amerikai kézilabdáról.

G. P.

Kiss Szabina öt évvel ezelőtt gyermekfelügyelőnek került ki az USA-ba, majd az egyéves munkaszerződésének lejárta után a denveri egyetemen kezdett el tanulni, idén diplomázik. Gyerekkora óta kézilabdázik, Medgyesegyházán a testnevelési órákon a sportág szinte kötelező a lányoknak. A településen 18 éves koráig Papp Lajos edző kezei alatt játszott. Közben a Békéscsabai Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola csapatában több diákolimpián is szerepelt.

A kézilabda még gyerekcipőben jár

— Itt az Egyesült Államokban csak a kosárlabda, a jégkorong, a baseball és az amerikai foci dívik, a kézilabda még nagyon gyerekcipőben jár, jobbára az ország keleti és nyugati oldalán, valamint a déli államokban népszerű — mondta Szabina, aki nem akart más sportághoz elcsábulni, ezért Denverben egy erdélyi kézilabdázóval, Ágoston Attilával klubot alapított. —  Főleg nőket nagyon nehéz toborozni, mert nem nagyon nyitottak a sportágra, a csapat, a denveri férfiegyütteshez hasonlóan idetelepült európaiakból áll.

Szabina nem egyedüli magyarja klubjának, hirdetés alapján találkozott a Békéscsabáról nyolc éve elszármazott Liker Ildikóval, aki valamikor turistaként ment ki, majd ott is ment férjhez. Ő 17 éves koráig játszott az Előrében és más iskolai csapatokban.

A döntőben kaptak ki

— Mivel denveri csapatunk még csak alakulgat, így a közelmúltban Chicagóban megrendezett országos kézilabda-bajnokság döntőjében Ildikóval az atlantai Lady Condors csapatában játszottunk — sorolta legfrissebb élményét Kiss Szabina.

— Hét csapatból el is jutottunk az utolsó mérkőzésig, amit az itteni ESPN360 televíziós csatorna élőben közvetített. Csoportelsőként jutottunk tovább, majd a középdöntőben a New England Freezt is legyőztük. A döntőben sajnos 28—25-re kikaptunk a Chicago Interntől, de azt hiszem az ezüstérem is nagyon szép eredmény, amelyhez a csapat tagjainak a Nemzetközi Kézilabda-szövetség helyszínen levő elnöke, Hasszán Musztafa is személyesen gratulált. A Ray Rene edzette Lady Condors tizenhat játékosából három kanadai nemzeti válogatott, négy kölni származású és velünk együtt hét atlantai. Nagyon érdekes, hogy a bajnokságban játszó csapatokban nem kevesebb, mint öt magyar játékossal ismerkedtünk össze.

Denveri csapatukat — amely egyelőre a fiúkkal együtt tartja edzéseit — szeretnék olyan szintre emelni, hogy idővel elindulhasson az amerikai nemzeti bajnokságon.

Papp Lajos örül egykori tanítványa sikereinek

— Kiss Szabina? Hogyne, emlékszem rá, ifista koráig játszott nálam, sőt fiatalon balátlövőként néha még a felnőtt medgyesegyházi csapatban is szerephez jutott. Kint van az Egyesült Államokban? Örülök, hogy érvényesül és annak is, hogy megmaradt a kézilabdánál — reagált megkeresésünkre Papp Lajos, a Medgyesegyháza egykori és jelenlegi edzője.

Mindent saját maguknak kell állni

— Állami támogatást nem kapunk. Egyelőre minden költségünket (utazás, felszerelés, terembérlet) mi álljuk, felosztjuk egymás között. Folyamatosan próbálunk szponzorokat találni. Annyit már elértünk, hogy az Egyesült Államok Kézilabda-szövetsége ingyen rendelkezésünkre biztosítja Colorado Springsben az olimpiai központot, ami Denvertől hatvan kilométerre található — beszélt csapata anyagi hátteréről a magyar kézilabdázónő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!