Sport

2008.08.08. 17:11

Előre: a vonal fölé kerülni - interjú Kiss János vezetőedzővel

Egy esztendei böjt után ismét az NB II-ben vitézkedhet a hétvégén kezdődő bajnokságban a Békéscsaba 1912 Előre SE labdarúgócsapat.

BEOL

Tavasszal egy kicsit botladozva, mégis magabiztosan nyerte a labdarúgó NB III Alföld-csoportjának bajnoki címét a nagy múltú lila-fehér együttes, amely ezzel egy év szünet után ismét kiharcolta az NB II-es tagságot. Hogy egészen pontosak legyünk, a második vonalból kihulló Orosháza FC helyére lépett fel a csabai gárda ? megérdemelten.

Hat héttel ezelőtt kezdték meg a felkészülést az új szezonra, az edzőpáros maradt, csak szerepcsere történt: a jövőben a lila-fehérek egykori remek labdarúgója, Kiss János a vezetőedző, aki továbbra is Szarvas Jánossal, a másik egykori kitűnő előrés csatárral készíti fel a csapatot hétről hétre. Az előbbit faggattuk, természetesen arról, miként sikerült a felkészülés és hogyan látja az esélyeket?

- Nem volt könnyű dolgunk a felkészülés kezdetekor, hiszen még egyáltalán nem volt tudott, hogy valóban mi készítjük-e föl a csapatot a nyár folyamán a bajnoki kezdetre, vagy valaki más ül a helyünkre. A bizonytalanság ellenére megkezdtük a munkát, igaz, a kezdetben meglehetősen gyér játékosállománnyal, alig tíz-tizenkét labdarúgóval. A pénzügyi helyzetről sem tudtunk sokáig semmit, így pedig a nyári igazolások is a kezdetben nehézkesen zajlottak. Nem véletlen, hogy alig két hete alakult ki a végleges keret.

- Hogyan zajlott a felkészülés?
- Végül elmondhatjuk, hogy összességében sikeresen vettük az akadályokat, az első három hétben napi két edzést tartottunk, majd a folytatásban egyre több edzőmeccset is játszottunk. Volt arra példa, hogy egy nap kettőt is. Összesen tizenegy tesztmeccsen vagyunk túl.

- Jócskán kicserélődött a játékosállomány.
- Tény, sok távozó akadt, s hasonlóképpen sok érkező is. Döntően a megyéből igazoltunk futballistákat. De ami ennél fontosabb: egyre jobb a kapcsolat a Békéscsaba Utánpótlás-nevelő FC-vel, s ennek értelmében jó néhány játékos érkezett onnan; van, aki végleg, s vannak, akik kettős igazolással játszhatnak. Csak egy példa: újoncként a Magyar Kupa-mérkőzésen már fel is avattuk Kovács Dánielt, aki várhatóan hamar stabil emberré válhat a csapatban.

- A tesztmérkőzéseken még több arcot láthattunk, akik azóta már nincsenek Békéscsabán.
[caption id="" align="alignright" width="200"] Kiss János
[/caption]- Tény, az első öt mérkőzés arról szólt, hogy felmérjük, kiket érdemes maradásra bírni. Nem mindenkivel sikerült megegyezni, ugyanis az NB II-ben már akadnak, akiket nem tudunk megfizetni. De végül az anyagi lehetőségekhez mérten sikerült egy jó állományt kialakítani.

- Viszont máris akadnak maródiak.
- Két meghatározó játékosunk, Krajnc Balázs és Bernát Péter alig egy hónappal ezelőtt operáción esett át. Az előbbi váll- és ágyékműtéten, Bernát pedig hátsó keresztszalag-szakadással bajlódott. Vélhetően az utóbbi csak tavasszal léphet majd pályára, Krajnc viszont jó esetben októberben.

- Közhely a kérdés, de egy újoncnak mi más lehet a célja, mint az NB II-es tagság megőrzése.
- Valóban, az elsődleges cél az első esztendőben az, hogy alattunk húzzák meg a vonalat. Hozzáteszem, szeretném, ha nem közvetlen alattunk húznák. A Ferencváros és a Szolnok kimagaslik a mezőnyből, van egy erős középmag. Ezekhez kellene felzárkóznunk.

- Mit tud az ellenfelekről?
- Sok felkészülési meccsüket megnéztünk, folyamatosan figyelemmel kísérjük a csapatok honlapját, ahol a változásokról is tudomást szerezhetünk, s vannak emlékeink a két évvel ezelőtti mezőnyről is, amely azonban jelentős változáson ment át. De úgy érzem képben vagyunk, s leszünk is, mert igyekszünk továbbra is minél több konkurens csapat bajnokijára eljutni. Az már most kiviláglik, az utóbbi évek legerősebb NB II-es bajnoksága elé néz a mezőny.

- Mit vár a nyitányon?
- Elsődleges célunk a vereség elkerülése. Ha már ponttal jöhetünk haza, az nagy önbizalom-növelő tény lenne.

Nyitány a BKV Előre otthonában

A 2008—2009. évi NB II-es labdarúgó-bajnokság Keleti csoportjának első fordulójában a jó erőkből álló BKV Előre otthonába látogatnak a lila-fehérek (Budapest, vasárnap, 17.30 óra). A már említett Krajnc és Bernát nem léphet pályára, s kérdéses a kisebb sérüléssel bajlódó Rubus (lágyéksérülés) és Sajben (bokasérülés) játéka is.

A tervezett csapat: Máthé vagy Schvarcz — Szeverényi, Rubus vagy Brlázs, Szenti, Horváth T. — Okos vagy Ködöböcz, Ladányi, Bakró, Kovács D. vagy Ursz — Ábel, Pozsár. A kispadon a kezdőbe jelöltek közül akik kimaradnak, valamint Nagy R., Tóth-Kovács, Burkus, Polczer.
 

A tervezett csapat: Máthé vagy Schvarcz — Szeverényi, Rubus vagy Brlázs, Szenti, Horváth T. — Okos vagy Ködöböcz, Ladányi, Bakró, Kovács D. vagy Ursz — Ábel, Pozsár. A kispadon a kezdőbe jelöltek közül akik kimaradnak, valamint Nagy R., Tóth-Kovács, Burkus, Polczer. Kiss János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!