Sport

2008.08.27. 15:43

Böczögő Dorina újra itthon és Londonra tekint

Az aprócska kis tornászok készültek, virággal köszöntötték Magyarország és Békéscsaba egyetlen Pekinget megjárt női tornász olimpikonját.

G. P.

Az olimpiáról szombaton hazatért Böczögő Dorina meghatódva fogadta a kedves gesztust, cserébe kimerítő élménybeszámolót tartott a jövő nagy tornászainak. A beszélgetésbe Dorina egyik edzője, Petya bácsi, azaz Petrovszki Pál is bekapcsolódott és az olimpiai gyakorlatát is tartalmazó DVD-t vetített le a tornaklub Kórház utcai termében tartott minifogadáson.

Dorina láthatólag fáradtan, de örömmel elevenítette fel élményeit a több mint háromhetes kínai kalandjáról.

— A olimpia látványos megnyitóját sajnos kénytelen voltam kihagyni, hiszen másnap már versenyre kellett jelentkeznem — mondja a tornászlány.

— Jómagam ott vonultam a magyar olimpiai csapattal. Hiába voltam ott a Madárfészek stadionban, igazából keveset láthattam a megnyitóból — vette át a szót Petrovszki Pál edző. — Amit viszont láttam, az pompás, felemelő látvány volt. Az olimpia hihetetlenül szervezett esemény volt, jellemző, hogy a megnyitót követően hatszáz busz állt a stadion mellett, hogy pillanatok alatt az olimpiai faluba szállítsa a sportolókat.

A falut katonák őrizték, akiket később fegyveres katonák váltottak fel, ám ez abszolút nem zavart minket. A faluban a MOB irodájának is helyt adó egyik kilencemeletes épületben laktunk. Csak zárójelben teszem hozzá, a vadonatúj épületeket már jóval az olimpia előtt jó pénzért eladták. A MOB-iroda előtt felállították a magyar csapat dicsőségtablóját, s bizony az érmek elmaradása miatt a magyar sportvezetőkben és sportolókban napról napra nőtt a feszültség.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A kínai nevezetességekre is jutott idő
[/caption]

Hogy a leglényegesebb eseményről, Böczögő Dorina versenyéről is szót ejtsünk, nos Petrovszki edzőben semmilyen hiányérzet nem maradt: — Teljesítette, amit elvártunk. Azt szerettük volna, hogy minden gyakorlatát lehetőleg hiba nélkül csinálja meg és a pontozókban keltsen jó benyomást.

— Bár inkább az ugrásra készültünk, ott is álltam a legközelebb a döntőhöz, számomra mégis a talaj-, valamint a gerendagyakorlat tetszett a legjobban — értékelt a magyar olimpiai csapat legfiatalabb sportolója. — Érdekes, de a pontozók mindig a gerendára osztják a legjobb pontokat, holott ezt a szert szeretem a legkevésbé.

A talajról csak annyit, hogy nem is emlékszem arra, hogy mikor csináltam ilyen jó gyakorlatot. Az ugrást valóban elléptem, bár a nagy favorit kínai lány fellépése miatti hatalmas ováció kissé megzavart. De a gyakorlatomba nem feltétlenül emiatt csúszott be a hiba. Az olimpiai teljesítményemmel azért elégedett lehetek.

Dorinának a korai verseny miatt a múlt hétvégi hazautazásig rengeteg ideje maradt, nem is tétlenkedett, járta a versenyeket, és persze a kínai megapoliszt is igyekezett jobban megismerni.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Mester és tanítványa
[/caption]

— A két Korea elleni mérkőzést kivéve a női kézilabda-válogatott összes mérkőzését megnéztem és nemcsak szurkoltam Görbiczéknek, hanem velük együtt jártam a várost is. A kínai Nagy Falat is velük néztem meg. Herr Orsival, Pálinger Katival, Kovacsicz Mónikával és a többiekkel annyira összebarátkoztunk, hogy később még a meccsek előtt is bemehettem az öltözőjükbe.

— Dorinát afféle kabalának is tekintették — vetette közbe Petrovszki edző.
— Kár, hogy végül lemaradtak a dobogóról. Sajnáltam a bunyósokat a túl szigorú pontozásért. Nem hagyhattam ki a Tiltott Várost és a selyempiacot sem.

Peking már a múlt, London még a jövő. Hogyan tovább Böczögő Dorina? - kérdeztük edzőjét.

— Az olimpia előtt a környezetemben a tavalyi olimpiára kvalifikáló világbajnokság után páran mindent megtettek azért, hogy Dorinát elvegyék tőlem, és edzőkolléganőmtől, Bereczkiné Harangozó Ildikótól - mondja Petrovszki Pál. Ez még azért is rosszul esett, mert 1983 óta csak mellékállásban végezhettem a klubnál a munkát. Csak a Magyar Tornaszövetségnek és még néhány embernek köszönhetem, hogy Dodóval folytathattuk a felkészülést. Nem tudom, hogy hosszú távon hogyan alakul, mindenesetre szeretném Dorinát a londoni olimpiára is felkészíteni,

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!