Sport

2008.03.21. 19:46

Már készülnek a szezonra az új autósklub tagjai

A mai viszonyok között igazán elszántnak és bátornak kell lenni ahhoz, hogy valaki új sportegyesületet alapítson. Király Csaba és társai e körbe tartoznak, ugyanis a közelmúltban tizenhét alapító taggal létrehozták a Viharsarok Autó-motor Sportegyesületet.

G. P.

A Lada-krossz, majd karosszériás autók területi bajnokságának egyes divízióját csaknem teljes egészében Király Csaba fémjelezte újkígyósi, magyarbánhegyesi, eleki, gyulai és mezőberényi pilóták alkották. Nagyon a levegőben lógott már az egymással kiváló barátságot ápoló kis csoport összefogása, egy új klub megalapítása.

— Először csak a pálya széléről csodáltuk a versenyautókat és pilótákat. Többször alkalmunk nyílt testközelből megismerni a versenyzőket, és tevékenyen résztvenni a depómunkában — beszélt a kezdetekről a sportegyesület elnöke, Király Csaba. — Így kezdődött és azzal folytatódott, hogy megépítettük saját versenygépünket, most pedig újkígyósi székhellyel létrehoztuk saját egyesületünket.

— Kik alkotják az új klubot?
— Talán kevesen tudják, hogy nemcsak ladások, hanem offroadosok, vagyis terepjárósok is a csapatunkhoz tartoznak. Lényeges célunk, hogy a mezőkön, utakon autóikat próbálgató pilótákat összegyűjtsük, hogy szervezettebb formában, biztonságosabb körülmények között gyakoroljanak.

— S hol gyakorolnak?
— Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk egy Békéscsaba külterületén tevékenykedő kft.-vel, amely a karbantartásért cserébe megfelelő területet tud részünkre biztosítani. A több mint öthektáros területhez egy árammal ellátott tanya is tartozik. A pálya nyomvonalát már megterveztük, kilencszáz méter hosszú, több rövid egyenessel tarkított. Először az a fontos, hogy helyi szinten működjön, de később szeretnénk a pályát a Magyar Nemzeti Autósport Szövetségnél is regisztráltatni. Ha megegyezünk a tulajdonossal, annyi feladatunk marad, hogy a földet kivonjuk a művelés alól és persze kialakítsuk a pályát. A gépi munkákhoz már ígértek munkagépeket, a hangosításhoz pedig az újkígyósi önkormányzat kölcsönöz felszerelést. A versenyeken startbírókat, a pályabírókat a Békésben működő három autósegyesület összefogásával lehetne biztosítani, vagyis ez sem vinne el számottevő pénzt.

— Ez mind nagyon jó, de miből próbálja fenntartani magát az egyesület?
— A karosszériás autók területi bajnokságának versenynaptárába már beiktattunk két általunk rendezendő versenyt. A belépőkből befolyó összeg, a tagdíjak jelentenének némi bevételt, és persze keressük az esetleges támogatókat.

— Új kategória is bekerülhet a fordulók műsorába?
— A divízió egyben tavaly már engedélyezték a sportvezérmű-tengelyt, amivel sokan erőfölénybe kerültek. Ezért szeretnénk egy utcai kategóriát létrehozni, s ezzel azoknak is versenylehetőséget adni, akik esetleg kiszorultak.
Idén több bemutatót terveznek. Ott lesznek az újkígyósi falunapon, ahová már tavaly is kivonultak, az érdeklődőket beültették az autókba, így próbáltak kedvet csinálni a sportághoz. Az egyesület saját honlapot is működtet, a hálón www.viharsarokamse.mlap.hu címen lelhetők fel.

A karosszériás autók idei tervezett versenyprogramja:

1. forduló: április 13., Nagyszénás
2. forduló: május 1., Tótkomlós
3. forduló: június 8., Nagyszénás
4. forduló: július 13., Újkígyós
5. forduló: augusztus 17., Tótkomlós
6. forduló: szeptember 21., Újkígyós

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!