Sport

2008.01.25. 18:56

A gyulai Kovács István 80 évesen is Európa-bajnokságra készül

Kovács István focizott, pingpongozott, úszott, sakkozott, de szíve mindig is visszahúzta az atlétikához. A Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium egykori testnevelője 80 évesen a szenior Európa-bajnokságra készül.

G. P.

A szentesi tanyavilágból indult és rövid túrkevei kitérő után id. Christián László, Békés megyei szakfelügyelő hívására 1951-ben érkezett az atlétáiról híres gyulai gimnáziumba, ahol húsz évvel ezelőtti nyugdíjba vonulásáig tanított.

Nem tétlenkedett, aktív részt vállalt a kosárlabda gyulai meghonosításában, 8 csapat részvételével megszervezték a városi bajnokságot. Játékos edzőként felügyelte a Gyulai Traktor kézilabdacsapatát, de talán nem is volt egyetlen olyan sportág sem, amelyhez ne lett volna valami köze.

A tanítás és az edzőség mellett az atlétikára is jutott ideje. 1954-ben hármasugrásban második lett az országos bajnokságon és meghívták a finnek elleni válogatott viadalra. Mutatja a megsárgult fotót, ahogy a magyar válogatottban, a sorban hetedikként vonul ki az atlétikai stadionba. Kétszer nyert főiskolai országos bajnokságot, de legnagyobb fájdalmára nem őt vitték ki a főiskolai világbajnokságra.

Kovács István büszkén sorolja azokat a híressé vált tanítványait, akikkel a gimnáziumban szerettette meg a sportot. Benkő Árpád kézilabdában a válogatottságig vitte, az atléta dr. Kliszek Antal és Skultéti László hármasugró-válogatottságig vitte. Utóbbi nagy tehetség volt, de amikor felkerült Budapestre, elkallódott. Berczik Zoltán a világbajnok férfi asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitányaként szerzett hírnevet.
A sportot fiába, Istvánba is „beleoltotta”, aki elvégezte a Testnevelési Egyetemet, s később az atlétikai tanszéken kapott adjunktusi állást. Jelenleg az Egyesült Államokban él, a pennsylvániai Slippery Rock egyetemen tanít testnevelést.

Kovács István nyugdíjasként aktívabb, mint valaha. Rendszeres résztvevője a szenior atlétikai versenyeknek, bár korosztályában kevesen állnak rajthoz, azon keveseket rendre maga mögé utasítja. Ha teheti, ritkán külföldre is elmegy (2006-ban részt vett az USA szenior atléikai bajnokságán). A ljubljanai szenior atlétikai Európa-bajnokságtól csak sérülés tarthatja távol. Hetente négyszer-ötször másfél órát mozog, fut, sétál, ilyenkor felfrissül és apróbb gondjait is elfelejti. Feltűnik a sakkeseményeken (legutóbb pár napja a gyulai Gyöngyösi Lázár-emlékversenyen ült asztalhoz), úszik (inkább a rövidebb távokat választja), és a közelmúltig még tekézett is. Ha a rossz időjárás a négy fal közé szorítja, ír. Beszámolóit, észrevételeit rendszeresen közzé tette a Gyulai Hírlapban, két évvel ezelőtt, nyolcvanadik életévéhez közeledve pedig úgy döntött, megírja regényes életét.

„Rajttól a célig” című vaskos kötete a közelmúltban néhány száz példányban házi nyomtatásban, de igényes kivitelben elkészült. Az életrajzi elemeken túl beszél tanítványairól, közzéteszi elemzéseit, régi cikkeit és költői vénáját is csillogtatva, verseit.
Amire nem számított, születésnapján a Gyulai Sportegyesület vezetői megjutalmazták, gyönyörű könyvet kapott ajándékba.

A szilveszteri békéscsabai futógálán ugyan kissé megviselte a kemény aszfalt, még most is fáj a lába, de a mozgást nem lehet abbahagyni. Amíg bírja fut, úszik és agytornaként sakkozik. Mert Kovács István ilyen, egy perpetuum mobile, örökmozgó.

Részlet a Rajttól a célig című könyvből:

„Életem története hasonlítható egy maratoni futáshoz. Megszülettem, leéltem valahogy küzdelmes életemet, majd célba értem. A célba érés után már egyéni dolog, ki hogyan kezdi kipihenni a fáradalmakat. Ez már a nyugalom időszaka, de a várakozásé is a lassú elmúlás megfejthetetlen rejtélye iránt (...). Van aki támolyog, tovább megy, van aki összeesik, van aki levezetésképpen az eszére hallgatva mozgással enyhíti a testi és lelki fáradalmat. És ez a helyes az ember életében. Erről szeretnék írni, hogy ti is ezt cselekedjétek!”

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!