SÉTA

2009.03.09. 12:20

Tanár-diák viszonya az ILS-ben

Az eddigi iskoláimból sok jó, és egy kevés rossz tapasztalattal indultam el a Nagy Világba, szerencsét próbálni. Számomra az volt a fontos, hogy egy olyan utat válasszak, ami később is járható lesz.

BEOL

Sajnos gimnáziumi végzős koromban, a januári időszakban még tanácstalanul álltam a pályaválasztás kérdése előtt. Aztán szerencsére az egyik barátomtól hallottam az ILS Idegennyelvi Szakközépiskoláról, és az ottani képzésekről. Elmentem a nyílt napra, és már akkor láttam, hogy itt jó lesz nekem, ez az az út, mely a későbbiekben is járható lesz számomra.

Lényegében én az itt található tanár-diák viszonyt szeretném bemutatni. Az első perctől kezdve láthattuk azt, hogy ebben az iskolában már koránt sem tulajdonítanak akkora jelentősséget az alá-fölérendelt viszonynak, mint az előző iskoláinkban. Ezzel nem azt szeretném kifejezni, hogy nem kell tisztelnünk a tanárokat. Tisztelni igen is kell tanárainkat, csak ebben az iskolában már felnőttként kezelnek minket, hiszen már többségében, mikor ide jöttünk, betöltöttük a 18. életévünket.

Igaz itt is volt eddig egy rossz tapasztalatunk, de ezt inkább nem részletezném. Csak annyit fűznék hozzá, hogy „Kivétel erősíti a szabályt.” Túléltük, levizsgáztunk abból a tantárgyból is, többségében jó eredménnyel. A pozitív élmények sokkal szembetűnőbbek, emlékezetesebbek. Köszönettel tartozunk a tanári karnak azért, ami számukra természetes, hogy mindenkit egyenrangú emberként kezelnek. És nem nyomják el a diákokat, ha egyes kérdésekben nekik van igazuk, hanem lehetőséget adnak ezen kérdések megtárgyalására, és egy olyan megoldás keresésére, amely mindkét fél számára kielégítő.

Az első perctől kezdve egyéniségekként kezelik a diákokat. Meglátják azt, ha valaki valamiben tehetséges, és teret adnak a diákoknak, hogy megmutassák erősségüket. És a legdicséretesebb az, hogy számukra az órák végeztével nem ér véget a tanári munka, szinte a nap 24 órájában lelkiismeretesen állnak a diákjaik rendelkezésére. Ha valamelyik diáknak esetleg súlyosabb problémája van, nyugodtan elmondhatja a tanároknak a problémáját, hiszen bizalmasan kezelik a különböző információkat. Sőt minden esetben próbálnak segíteni az egyes diákoknak, készségesen állnak a rendelkezésünkre.

Sok mindent köszönünk a tanárainknak. Köszönettel tartozunk a lelkiismeretes munkájukért, a problémáink megoldására szolgáló segítségért, a nagybetűs életre való felkészítésért, a 24 órás rendelkezésre állásért, és végül, de nem utolsó sorban az egyenrangú elbírálásért.

Köszönjük!

Timár Mária,
ILS Idegennyelvi Szakközépiskola,
Békéscsaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!