SÉTA

2009.03.09. 12:22

Mókás jogsértés

A mai fiatalok kedvenc időtöltése a szörfözés - no nem a vízen, hanem a világhálón. Közkedvelt és közismert weboldal a YouTube , amely mára a legnépszerűbb videó megosztó oldal lett : a felhasználók videoklipeket tölthetnek fel, nézhetnek és oszthatnak meg.

BEOL

A kamaszok poénból, viccből  ,csak a móka kedvéért sokszor  készítenek a telefonjaikkal kandi-kamerás felvételeket, melyek az érintettek beleegyezése - akár hallgatólagos tudomásulvétele - esetén nem jogellenesek. Ám amikor ezeket felteszik a világhálóra vagy egy szerverre a szereplő tudta nélkül,nem is tudják, hogy ezzel jogsértést követnek el: megsértik a személyhez fűződő jogokból a  képmáshoz és hangfelvételhez való jogot.

A bolondos videók  és képek készítésére  a YouTube is ösztönöz egy program ingyenes letöltésével:
„…tényleg semmi előképzettség nem kell hozzá, mégis pillanatok alatt átalakíthatjuk vele fotóinkat karikatúraszerű mókás képekké. Pillanatok alatt klónozhatjuk a nagymamát hatalmas szemekkel és orral…”
Akit a személyhez fűződő jogában megsértenek, különböző polgári jogi igényeket támaszthat. Erre  a Ptk. 84.§- a ad iránymutatást, a sértett  akár kártérítést is igényelhet.

A büntető törvénykönyv szerint nem büntethető a gyermekkorú személy, de a fiatalkorú már igen. Ezért aki betöltötte a 14. életévét, jobban tenné, ha megkérdezné azt a bizonyos nagymamát, van-e kifogása a hatalmas szemek és orr ellen, mielőtt bármit is tenne azzal a mókás képpel. Jót nevetni és jól érezni magunkat lehet, de ne más kárára tegyük!

Tóth Zsófia
ILS Idegennyelvi Szakközépiskola,
Békéscsaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!