SÉTA

2009.03.10. 11:37

A nyelvtanulás eredménye

Medve Barbara a Kner Imre Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium 12. C osztály végzős diákja. Iskolánk tanulója már felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Előtte áll még az érettségi és persze a nagy kérdés: hova tovább? Több száz diáknak nagy kihívást jelent ez a kérdés. Barbarát arról kérdeztem, mit gondol a legfontosabb dolognak a mai világban?

BEOL

- A megfelelő felsőoktatási intézmény kiválasztása az elsődleges cél minden végzős diáknál, mert ez az, ami megalapozza a jövőnket. Továbbá nagyon fontosnak tartom a nyelvtanulást, ami majd megkönnyíti a helyzetünket a főiskolán vagy egyetemen. A későbbi munkavállalás során is nagy előnyt jelenthet.

- Mióta tanulod az angol nyelvet?
- Az általános iskola 5. osztályában kezdtünk el megismerkedni az angol nyelv alapjaival.

- Szerinted elegendő a diákoknak az angol órákon tanultak arra, hogy nyelvvizsgát szerezzenek?
- Attól függ, hogy mennyi óraszámban tanulják a nyelveket, a mi iskolánkban is van nyelvi előkészítő tagozat, és ha a diákok kellő energiát fektetnek a tanulásba, akkor megszerezhetik a vizsgát. Más szakon kevesebb óraszámú nyelvtanulás mellett szükséges lehet magántanár segítsége is.

- Tapasztaltad-e már előnyeit a nyelvtudásodnak? Tudtad-e hasznosítani az életben?
- Volt már lehetőségem olyan munkát elvállalni, amihez nyelvtudás kellett. Nagyon jó érzéssel tölt el az, amikor külföldi turistákkal szót tudok érteni, sőt még a segítségükre is lehetek.

- Tanulsz még az angolon kívül más nyelvet is?
- Igen, franciát tanulok, ezt sajnos csak magánúton, mivel szakközépiskolai osztályba járok, ahol csak egy nyelvet tanulunk, mely az angol.

- Hova mész tovább tanulni?
- A szolnoki főiskola nemzetközi gazdálkodás szakára, mivel érdekel a közgazdaságtan.

- Ha jól tudom, részt vettél egy gazdasági témájú versenyen az iskola keretein belül. Mit jelent ez pontosan?
- Az OTP Bank által szervezett pályázat volt, amire a tanáraim hívták fel a figyelmemet. Megpályáztam, és az eredménye tárgyi nyeremény és egy egyéves ösztöndíj lett.

- Tudsz javasolni, tanácsolni valamit azoknak a diáktársaidnak, akik nem ilyen céltudatosak?
- Abban az esetben, ha valakinek nincs konkrét célja, akkor próbálja ki magát az élet több területén, és valamelyik részén biztos sikereket fog elérni. Fontos azonban a nyelvek ismerete és tudása, melyet mindig helyezzetek előtérbe.

Minden diák példát vehet Barbara kitartásáról, szorgalmáról és tanulmányi eredményeiről.

Fülöp Cintia

Barbarát arról kérdeztem, mit gondol a legfontosabb dolognak a mai világban? -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!