SÉTA

2005.10.25. 14:30

Haláli hullák – Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskola

Sajnos manapság egyre kevesebb fiatal ismeri az olvasás örömét. Ennek okai az elgépiesedett világ. A diákok azt hiszik minden egyes könyv ugyanolyan unalmas, mint a kötelező olvasmányok.

Sódar Andrea 12. E

Mindenki rendelkezik egy sajátos érdeklődési körrel. Valaki a sci-fiket kedveli, nekik javaslom a különböző tudományos és fantasztikus képregényeket, a romantikus történetek kedvelőinek a harlequineket, a horror- és thrillerőrülteknek pedig többek közt a hamisíthatatlan horrorkirály, Stephen King könyveit.

King élete első sztoriját 12 évesen írta, melynek címe: Fiatal sírásó voltam (I Was A Tennage Grave Robber). Az első igazi sikert azonban egy telekinetikus képességekkel rendelkező lányról szóló regény, a Carrie (Carrie) hozta meg. Ezt követte a Borzalmak városa (Salem’s Lot), majd megjelent a talán legismertebb és legnépszerűbb King-alkotás a Ragyogás (The Shining). Stephen új rekordot állított fel, mikor A halálsoron (The Green Mile) című művének mind a hat kötete a bestsellerek listáján tartózkodott egyszerre!

King írói álnéven is tevékenykedett. Ebből az írói korszakából származik a Sorvadj el! (Thinner) című történet. Ez a mű Richard Bachmann néven jelent meg, azonban egy szemfüles újságíró lerántotta a leplet. 1985-ben Richard Bachmann eltűnt King életéből.

Stephen művei többségében gyerekekről szólnak, ez a motívum teszi még félelmetesebbé és izgalmasabbá a horror mesterének alkotásait. Két típust különböztethetünk meg, az egyik, amikor a gyerekek az áldozatok és szenvednek mondjuk azért, mert terrorizálják őket. A másik eset, amikor valamilyen démon szállja meg a tehetetlen áldozatokat. A Ragyogásban, az Azban (IT), illetve a Talizmánban (The Talizman) a gyerekek szenvedő alanyok, az Állattemetőben (Pet Sematary) és a Kukorica gyermekeiben (Childern of the corn) pedig a zűrzavar okozói és gyilkosságok elkövetői. King műveire jellemző, hogy a fiataloknak egyedül kell megoldaniuk a problémákat, mert senki sem hisz nekik. A Talizmán című alkotásban a főszereplő kissrácnak, Jacknek az anyukája életét kell megmentenie, úgy, hogy két párhuzamos világ között kell utazgatnia. Céljáról senkinek sem beszélhet, ráadásul nem is nagyon kérdezősködhet, nem köthet ismeretségeket senkivel, hiszen egy farkas a legjobb barátja, aki a mi világunkban is átváltozik teliholdkor vérfarkassá és kezdetét veszi a rettegés. Az Az című regényben hat fiú és egy lány köt életre-halálra szóló szövetséget, hogy együttes erővel tudják magukat megvédeni társaik örökös piszkálgatásától és a lakóhelyüket rettegésben tartó, 27 évenként feltámadó, gyerekekkel táplálkozó gonosztól. Ez a kötelék annyira erős bennük, hogy később felnőttként, bár drámaian megfogyatkozva, de visszatérnek, hogy örökre leszámoljanak az ezerarcú szörnnyel. Ahány oldal Stephen King terjedelmes regénye, annyi meglepő esemény, váratlan fordulat. Az ember sokkal jobban elérzékenyül az olyan történetektől, ahol gyerekek állnak a figyelem középpontjában.
King alkotásaiban szörnyek is feltűnnek. Az Ezüst pisztolygolyókban (Silver Bullet) vérfarkas, a Christinben (Christine) egy autó felelős az izgalmakért. A Mester az UFO-kérdéssel is szívesen foglalkozik. Ennek mintapéldája az Álomcsapda (Dreamcatcher), amelyben Mr. Szürke az okozója a megszokott életvitel felfordulásának. A Cujo (Cujo) című műben egy bernáthegyi kutya tartja rettegésben a környéket. Novelláskötetek között kiemelkedik a Minden haláli (Everthing’s Eventual-14 Dark Tales) című könyv, mely 14 hátborzongató elbeszélést tartalmaz, amelyben mondanom sem kell minden haláli.

Az írás alanyául a horrorkirály hétköznapi embereket is használ. Az egyik legmegdöbbentőbb alkotása A halálsoron. Ebben a műben részletes leírást kaphatunk a halálra ítéltek mindennapjairól, hogyan indulnak el a bűnösök a cellájuk ajtajától a villamosszékig. Milyen érzések játszódnak le bennük, miközben végigmennek azon a bizonyos „zöld folyosón”. Tanúi lehetünk, hogyan van annyi lelki ereje egy fegyőrnek, hogy ártatlan embert végezzen ki.

Stephen King számos művéből film is készült. A Carrie nemcsak írójának hozta meg a sikert, hanem a belőle készült film rendezőjének, Brian de Palmának, valamint többek közt John Travolta is ezáltal vált közismertté. King maga is szerepel a műveiből készült filmekben, bár csak kisebb szerepeket vállalva. A rózsa vérében pizzafutárt, a Kedvencek temetőjében papot alakít. A rendezői széket is kipróbálta, de szerencsére visszatért az íráshoz, rajongói nagy megkönnyebbülésére. Egyébként a filmek nem olyan jók, mint a könyvek. De az olvasásra egyre kevesebb időt szánnak az emberek, így marad a mozi. Pedig sokkal jobb, ha mi válunk személyesen részeseivé a vérfagyasztó, fordulatokban gazdag, megdöbbentő King sztoriknak.
Kedves olvasó! Ha kedvet kapott valamelyik Stephen King könyvhöz (az említetteken kívül még számos megjelent magyarul), üljön bele kedvenc karosszékébe és olvassa el valamelyik idegborzoló, lélegzetelállító, vérfagyasztó regényt!

„Mindannyian meghalunk. Én csak próbálom kicsit érdekessé tenni.”
/Stephen King/    
 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!