Boros Netti

2019.11.18. 12:35

Több mint játék?

Ahogy haladunk előre az időben, úgy változik a fiatalok érdeklődési köre. Régen a blues zene és a Milkshake volt a szórakozás fellegvára. A mai fiatalság viszont inkább a technológia felé kacsingat. A videojáték lehet erre az élő példa. Egyesíti a jó film élményét az interakció világával. Kedvünkre követhetjük végig kedvenc főhősünk kalandjait, miközben mi magunk juttatjuk el őt a céljáig. Ám egyesekben kérdések merülnek fel ezzel az igen népszerű témával kapcsolatban. A következő interjúban Szöllősi Dániel fejti ki a véleményét a játékokkal kapcsolatban.

Szent Gellért Katolikus Gimnázium

– Mióta játszol videojátékokkal?

– Amióta tudok olvasni. Lényegében a gyerekkorom szerves részét képezték a különböző játékok. Az első konzolom egy Nintendo DS volt.

– Jó dolog volt szerinted már gyerekkorban elkezdeni?

– Véleményem szerint igen, hiszem már kisfiúként lehettem egy nagy ork harcoson keresztül a lovagokig bárki. Az én időmben egy gyereknek nem kellett ennél több.

– Milyen pozitívumokat tudnál felsorolni?

– A roleplay-ek (szerepjátékok) nagyszerű táptalajt adnak a fantázia növeléséhez. Segíthetnek abban, hogy jobb legyen az előadói képességünk, továbbá egy csendes típusnak ez maga a kánaán, hiszen ahogy a fentiekből kiderül, egy játékban az lehetsz, aki akarsz. Így, ha az iskolában nem tudsz kibontakozni, azt egy videojátékban otthon megteheted.

– Már említetted az előnyöket. Tudnál hátrányokat is sorolni?

– Az egyik legfájdalmasabb dolog nekünk, játékosoknak, hogy belássuk, igenis van hátulütője. Ha nem figyelünk oda, a szórakozás könnyen átmehet függőségbe. Elhanyagolhatjuk a tanulást, a munkánkat, barátainkat, családunkat, ami nem egy pozitívum.

Ezek szerint minden jónak megvannak a veszélyei. Amit viszont fontos szem előtt tartani, hogy mi felelünk a saját időbeosztásunkért. Meg kell találnunk az arany középutat. A videójátékokban az a jó, hogy kortól függetlenül akárki elsajátíthatja az irányítását. Játszhatunk a barátainkkal, vagy akár szóló játékosként is. Lehetünk akárkik, és lehetünk akárhol. Amíg nem esünk át a ló túloldalára, nyugodtan pattanjunk nyeregbe, és fedezzük fel az elénk tárt digitális világ nyújtotta lehetőségeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!