Kőrösi Viktória

2019.11.25. 10:22

Terjedőben a kábítószerek birodalma

Napjainkra, minden megelőzési lépés ellenére, a kábítószerek birodalma tovább terjedt. Sokan belemenekülnek a rossz gyermekkor, a depresszió, vagy a könyörtelen családi körülmények elől a drogokba. Viszont a valóságban ott vannak azok, akik csak tévhitben élnek, és azt gondolják, hogy a fogyasztással magasabb, törvényen kívüli társadalmi rétegbe kerülnek. Úgy érzem azonban, hogy nagyon nincsenek tisztában azzal, hogy mit áldozhatnak fel, ha szerhasználókká válnak.

Erkel Ferenc Gimnázium

Vannak a „régi” drogok amelyek az idő során nem változtak, a szervezetre gyakorolt hatásuk ezáltal ismert. Ilyen például a kokain vagy a heroin. Viszont az új „bio” kábítószerek elemeit folyamatosan variálják, hiába tiltják be az egyiket, helyettesítik valami mással. Az orvostudomány pedig nem feltétlen tud lépést tartani a folyamatosan változó összetevőkkel. Kutatások szerint ráadásul a terjesztők és a készítők képesek előállítani olyan drogokat is, amiben az emberi szervezetre halálos anyagok is vannak, például patkánymérgek, mosószer összetevők, csavarlazítók, illetve bármi, amit el tudunk képzelni. Minél olcsóbbat vesz az ember, annál nagyobb a veszélye.

Sok kábítószernek pedig már a legelső adagolása után egy nappal is jelentkezhetnek függőségi tünetei. Az a kis idő, amit kábulatban töltünk, unikornisokat és sárkányokat képzelünk vagy éppen felpörgünk és úgy érezzük, hogy képesek vagyunk feje tetejére állítani a világot, mindössze pár óráig tart, utána visszakerülünk a valós életünkbe. Viszont, ha épp az utóbbitól menekül valaki, akkor késztetést érez arra, hogy újra és újra és újra „beálljon”. Ez pedig ahhoz vezet, hogy egy idő után már nem hat a „gyenge cucc” és egyre erősebbhez fordul az illető. A kábítószerek használata köztudottan megsokszorozódik fesztiválok, nagyobb bulik alkalmával. Oda kell figyeljünk tehát, hogy az italainkat, ételeinket ne hagyjuk szabadon, illetve tudnunk kell, hogy mikor mondjunk nemet, különben nem könnyen elindulhatunk a droghasználat lejtőjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!