Tóth Dóra

2019.11.14. 07:00

Technikai fejlődések veszélyei

Manapság a technikai eszközök nélkül nem tudjuk elképzelni az életünket, hiszen teljes mértékben körülvesznek minket. De ahogy fejlődik a technika, szinte úgy romlik az emberi kapcsolat és egészség. Hiszen ha körülnézünk egy percre például éttermekben, kávézókban vagy iskolában, minden ember kezében telefont látunk.

Szegedi Kis István Református Gimnázium

Igaz előnye is van a készüléknek, hiszen ha valami nagyon fontos dologról van szó és felszeretnénk venni a kapcsolatot a másik emberrel, aki személyesen nem lehet ott, könnyedén eltudjuk érni általa. A túlzott telefonozás viszont veszélyessé is válhat. Az utcákon ugyanis sétálás vagy vezetés közben is sokan a mobiljukat nézik, ami eltereli a figyelmüket a közlekedésről, így balesetveszélyes lehet.

Fontos odafigyelnünk a saját magunk és mások életére, hiszen egy apró mozdulat, figyelmetlenség és megtörténik a baj. A mai gyermekek pedig ebbe születtek, és már a 2 évesek is tudják használni a telefonokat és további eszközöket. Ez számukra is nagy veszélyt jelent azáltal, hogy kiskoruktól fogva rabjaivá válhatnak a technikának. Kisgyermekkorban ugyanis nagyon meghatározó lenne a szabadban játszás vagy rajzolás, amik helyett az okostelefonokon lévő játékokkal ismerkednek.

Ha magunkba nézünk, legtöbben észrevehetjük, hogy mindennapjaink során órákat képesek vagyunk számítógép vagy a televízió előtt tölteni, amely egészségi állapotunkat is befolyásolja. Barátainkkal interneten keresztül chatelünk vagy skype-olunk, érzéseinket pedig hangulatjelekkel fejezzük ki, ezáltal az emberi kommunikáció gyengülni kezd, hiszen személyes találkozó helyett inkább dobunk egy üzenetet messenger-en. Vajon a háló és okostelefonok összekötnek minket, vagy hosszútávon éppen szétszakítanak? Ezt magunkba kell eldöntenünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!