Török Kata

2019.11.11. 14:47

Szépségápolás régen és most

Milyen módszereket használtak őseink és azok mennyire voltak hatásosak?

Andrássy Gyula Gimnázium

A szépségápolás mindig is fontos szerepet játszott a nők körében. A szépségápolási trükkök egészen régre nyúlnak vissza, amelyeket már anyáink esetleg nagyanyáink is alkalmaztak. A továbbiakban pár hajmeresztő módszerről írok, melyeket régen hasznosnak találtak.

Napjainkban például, ha szőkíteni szeretnénk a hajunkat, csak bejelentkezünk a fodrászunkhoz vagy akár otthon is megcsinálhatjuk a megvásárolt hajfestékkel. Ezzel ellentétben az 1600-as években hajszőkítésre kénsavat használtak. Az ókori egyiptomi hölgyek pedig brómot alkalmaztak a piros ajkak eléréséhez, amihez ma már elég bemennünk a drogériába és megvennünk az ízlésünknek megfelelő rúzst. A mai sminktermékek előtt a nők gyufával és szénnel festették szemöldöküket.

Ezekkel az eléggé érdekes trükkökkel ellentétben viszont elődeink igénybe vettek pár egyszerűbb módszert is, ilyen volt többek közt a szem alatti karikák eltüntetésére az uborka, melyet még ma is sokan használnak. Emellett a nők régen is figyeltek arcuk egészségének fenntartására, melynek érdekében a mézet és a cukrot bőrradírként alkalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!