Bán Nikoletta

2019.11.28. 15:00

Nehéz a pályaválasztás

Számtalan diák nehéz helyzetben van akkor, amikor a továbbtanulás témájáról faggatják. Viszonylag kevesen vannak azok, akik később a gyermekkorban áhított szakmában helyezkednek el. Különben szinte csak hercegnők, tűzoltók, rendőrök és pilóták „dolgoznának”.

Szent Gellért Katolikus Gimnázium

Az általános iskolás tanulók nagy része inkább szakmát szeretne, ami nagyszerű dolog, hiszen óriási szükség van a fizikai munkát végző szakemberekre. Bár sokakat az iskola befejezése és a pénzkeresés jobban motivál, mint az elismerés, vagy a dicsőség.

Az idő előrehaladtával döbbennek csak rá, hogy a bizonyítvány megszerzése után sem biztos, hogy azonnal munkába tudnak állni. Hiába van szakmájuk, szükség van az érettségire is. Utóbbi által pedig a bérezésben is szembetűnő lesz a különbség. Vannak, akik ezért először az érettségi megszerzése mellett döntenek, így a tanulás négy éve alatt tudnak azon gondolkozni, mihez kezdjenek a jövőben.

A pályaválasztás előtt álló középiskolások három lehetőség közül választhatnak: mehetnek egyetemre, főiskolára, kitanulhatnak egy szakmát, vagy érettségi után dolgozni kezdenek. A döntést nagyban befolyásolja, hogy milyen eredményeket szereztek az iskolában, illetve mit enged meg az anyagi helyzetük.

Akik az egyetemet vagy főiskolát választják, egész nyáron izgulhatnak, hogy felveszik-e őket, s ha pozitív a válasz, belevethetik magukat az felsőoktatás világába, végül pedig diplomát szerezhetnek. Utolsó éves gimnazistaként én úgy döntöttem, hogy előbb szakmát szerzek, megalapozom a jövőmet, aztán ki tudja? Még járhatok utána is egyetemre, főiskolára. „Az élethosszig tartó tanulás” mottóját szem előtt tartva, sosem késő továbbtanulni.

Borítókép illusztráció: Shutterstock.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!