Saly Eszter

2019.11.14. 07:00

Fenntartható fejlődés

Manapság, ha azt mondjuk, fenntartható fejlődés, nem mindenki tudja egyből, mire kell gondolni. Főleg, ha a technológiáról beszélünk. Elsődlegesen azonban azt jelenti, hogy az innováció mennyire veszélyezteti a környezetünket.

Szent Gellért Katolikus Gimnázium

A modern világban az ember leghűségesebb társa az okostelefon. 2018-ban egy, a HVG által közzétett cikkből kiderült, hogy a nagyobb mobiltelefon gyártó cégek szinte kivétel nélkül egyre több készüléket állítanak elő és adnak el. Azonban amíg a Huawei és a Xiaomi által gyártott telefonok száma 40,9 és 48,8%-kal nőtt 2017-hez képest, a Samsung 10,4%-kal csökkentette a gyártott készülékek számát, az Apple eladásai pedig szinte stagnálnak.

Ezt a kiesést az áraik növelésével pótolják, így utóbbi 20%-kal növelte a bevételeit egy év alatt. Ez pedig sokkal fenntarthatóbb, mintha több, olcsóbb telefont gyártanának, hiszen így a készülékek gazdái jó eséllyel inkább megbecsülik őket és tovább is használják majd. Utóbbi azért jó, mert már a telefonok gyártásához használt anyagok előállítása is rendkívül környezetszennyező, arról nem is beszélve, hogy egy koltánnak nevezett kristályra is szükség van a gyártáshoz, amit veszélyeztetett fajok élőhelyén bányásznak Afrikában, ezzel fenyegetve az állatok biztonságát.

A kínálatot azonban befolyásolja a kereslet is. Rövid kutatást készítettem a 16-18 évesek körében, amiben a telefonhasználati szokásaikról kérdeztem őket. A kitöltők 34,4%-a eddigi életében összesen három okostelefont használt, 37,5%-uknak négy vagy öt készülékhez volt már szerencséjük, amit legtöbben 2-3 évig használtak. Ez nem sok idő. Mégis, a legtöbben nem azért vásárolnak saját bevallásuk szerint másik telefont, mert a legfrissebb modellre vágynak, hanem azért, mert a régebbieken nem futnak az új programok, így azok használatához kénytelenek egy naprakész készüléket beszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!