Saly Eszter

2019.11.21. 14:01

Egyre korábban járnak bulizni a fiatalok

Manapság már nem a középiskolában kezdődnek a bulis évek és nem az egyetemen fejeződnek be. A legtöbben úgy mennek gimnáziumba általános iskolából, hogy már részt vettek minimum egy összejövetelen, és az alkoholfogyasztás sem ismeretlen számukra.

Szent Gellért Katolikus Gimnázium

Bár az erre vonatkozó szabályok látszólag nagyon szigorúak, ezeket sem a szülők, sem a gyerekek, sokszor még a szórakozóhelyek sem tartják be. Ha pedig egy-egy felnőtt jut is a kíváncsi gyermekekre, azok gond nélkül kicselezik a rendszert. Ennek pedig az a hátránya, hogy csekély tudással rendelkeznek arról, mi vár rájuk egy partin.

Ha nem házibuliról beszélünk, hanem egy szórakozóhelyen próbálgatja szárnyait osztálykirándulás jelleggel egy hetedikesekből álló kis csapat, nem feltétlenül vannak rá felkészülve, hogy ott akár náluk jóval idősebb, olykor részeges és kötekedő alakokkal is találkozhatnak, akik nem szívlelik korosztályukat.

Továbbá bárhogy rémisztgetik is a gyerekeket a drogokkal és az alkohollal, ez sosem jelentett akadályt abban, hogy mindezt kipróbálják. Ezek mind veszélyes és sokáig tabuként kezelt fogalmak. Minden szülő szeretné, hogy a gyereke biztonságban legyen, de semmiképpen sem lehet elválasztani a 13-17 éves korosztályt a bulizástól.

Lehet szidni a „mai fiatalokat”, vagy példának hozni a régi időket, húsz, harminc, ötven évvel ezelőtt se volt máshogy, csak jobban titkolták. Ez az az időszak egy fiatal életében, amikor meg kell tapasztalnia saját határait, hogy mit lehet és mit nem. Ezért nagyon fontos, hogy ítélkezés és szidás helyett a szülő beszélgessen a gyerekével, és ha nehéz is de néha, elengedje szórakozni, szavazzon neki bizalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!