Szabó Dorka

2019.11.18. 12:36

Bejelöljem-e a tanáromat Facebookon?

Sokan nem is gondolnák, hogy gyakori és nehéz kérdés a fiatalok számára, hogy bejelöljék-e a tanáraikat a Facebookon. Válaszaik koránt sem egybehangzók, sőt megesik, hogy egy személy sem ad kétszer ugyanolyan választ.

Andrássy Gyula Gimnázium

A középiskolások ismerősei között általában azokat a tanárokat találhatjuk meg, akik az órák közötti szünetben is rájuk áldozzák idejüket és „csacsognak” velük arról, hogy milyen az élet az iskola falain kívül, emellett kölcsönösen érezhető, hogy ismerősök akarnak lenni, nem pedig csupán ismertek egymás számára. Más pedagógusok kevésbé kívánják megosztani magánéletüket tanulóikkal. Ettől persze még taníthatnak remekül és a diákjaik elismerhetik őket, de talán lájkokat már nem várhatnának tőlük.

Másrészről a diákok sem egyformák, sokan közülük nem olyanok az iskolában, mint a közösségi oldalakon. Akad olyan, aki ezt bátran felvállalja a tanárok előtt is és így gondolkodás nélkül bejelöli őket, viszont akad olyan is, aki még véletlenül sem szeretné, hogy a pedagógusok erről tudomást szerezzenek. Mindez abból fakadhat, hogy bár a Facebook nem tesz különbséget ismerősök között, az ember tudja és érzi az alá-fölé rendeltségi viszonyokat az életben és míg a tanár délután csak egy ismerős a több száz közül, délelőtt ő áll a katedrán, a diákság pedig ül a padokban és nem mindegy számukra, hogy az ekőbbi milyen képet fest róluk. Mindent összevetve a Facebook kétélű fegyver, amely nagyon hatékonyan erősítheti és gyengítheti is az egymásról kialakított véleményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!