Bangó Anna

2019.11.21. 13:59

Az új típusú kábítószer veszélyei

A toxikológusok szerint a „boldog békeidők” kábítószereit ma már csak kevesen használják. Ezek nagyjából kiszámítható hatásokkal és mellékhatásokkal bírtak, használatuk esetén tudtak segíteni a bajba került fogyasztón. Az új pszichoaktív szerek, a designer drogok megjelenésével a klasszikus kábítószerek fogyasztása visszaszorult, ám az ezekkel való kereskedés és fogyasztás is illegális, melyek jogi következményekkel járnak.

Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium

A szerek nemcsak függőséget okoznak, de nagyon rövid idő alatt pszichés betegségek sora is jelentkezhet miattuk. A designer drogok elterjedésének oka, hogy a feketepiaci ára alacsony és könnyen, akár interneten is beszerezhető. Azonban ezek az oldalak folyamatos rendőrségi nyomozás alatt állnak és a tiltólista miatt a szerek összetétele is folyamatosan változik. Ezen kábítószerek olyan anyagokat is tartalmaznak, melyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mint például a sósav, a gázolaj vagy a különféle permetszerek, tönkretéve ezzel a használó egészségét.

Bizonyos drogokat a fogyasztás után hónapokkal is ki lehet mutatni a szervezetből, továbbá szem előtt kell tartani, hogy nem lehet kiszámítani a szervezetünk és a kábítószer reakcióját, így sokszor egy használat is tragédiával végződhet. A fiatalok körében a „herbál”, míg az iskolákban a „szegények drogja”, az öngyújtó gáz vagy a dezodorok hajtógázának szívása van jelen. Kipróbálásuknak oka a kíváncsiság és a kortársaknak való megfelelési kényszer.

Egy általunk megkérdezett szociális szakember szerint, ha valaki rosszul van a környezetünkben, azonnal hívjunk hozzá orvost, továbbá, ha felmerül a szerhasználat lehetősége, feltétlenül tájékoztassuk erről az egészségügyi szakembert. Ezekkel az apró lépésekkel életet menthetünk, hiszen időben és célirányosan kezelhetik a bajba jutottat. Mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy a saját érdekében kerülje a kábítószerek kipróbálását. Zacher Gábort idézve ezekből a szerekből 0 gramm az ideális mennyiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!