Harmath Barbara

2019.11.07. 07:00

Álmatlanság börtönében

Felnőtt életünk közel egyharmadát töltjük alvással. Kevesen tudják, de az éjszakai pihenés közben zajlanak le testünkben a különböző regenerációs folyamatok, amelyek felkészítenek a következő napra.

Erkel Ferenc Gimnázium

Valljuk be, egy rohanós nap után mindenkinek jól esik, ha végre pihenésre hajthatja fejét. Vannak azonban olyan éjszakáink, amikor bármennyire is fáradtak vagyunk, egyszerűen nem tudunk elaludni. Csak hánykolódunk, forgolódunk és gyötrődünk azon, hogy mi baj van velünk.

Fontos megemlíteni, hogy a tartós álmatlanság hátterében belgyógyászati és idegrendszeri tényezők egyaránt meghúzódhatnak. Mégis a tudományos eredmények szerint az esetek közel felében mentális betegségek zavarják vagy lehetetlenítik meg az éjszakai pihenésünket.

De akkor pontosan mi is okozza az alvászavart? Sok esetben a napjaink során felgyülemlett, megterhelő és megoldatlan feladatok motoszkálnak a fejünkben, amikor álomba szeretnénk szenderülni. Belekerülhettünk egy olyan helyzetbe, amikor fogalmunk sincsen arról, mi lenne a jó, vagy hogyan oldjuk meg a problémát, hogy kimásszunk a gödörből.

Azok az emberek, akik folyamatos pörgésben viszik végig napjaikat, sokszor nem tudnak, vagy csak minimális időt képesek fordítani önmagukra. Ennek hiánya éjjel jelentkezik. Ekkor pörögnek a gondolatok, szinte csak cikáznak a fejünkben és persze alvás előtt – mondta el Balogh Eszter, gyógyszerész. Aggasztanak bennünket, idegesítenek, és megőrülünk a belső zajainktól.

Márpedig az aggasztó helyzetek általában erőteljes érzelmeket váltanak ki az emberekből. Ez lehet düh, esetleg szorongás, félelem, bűntudat vagy lelkiismeretfurdalás. Álmatlanságunk okozója tehát lehet a szorongás, a megfelelési kényszer, a stressz és az agyalás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!