Madarász Laura

2019.11.14. 07:00

A nagyszüleim és a technológia világa

Bár a korosztályomból adódna, nem tartom magam modern embernek. A számítógépes ismereteim listája rövid, emellett nem követem a legmodernebb kütyüket. Akik azonban még nálam is kevesebbet tudnak a témáról, az a nagyszüleim generációja. Éppen ezért tőlük érdeklődtem arról, hogy vajon tényleg ennyire gyors a fejlődés vagy csak nem tartják fontosnak követését. 

Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium

Nagypapám beszámolója szerint gyerekkora óta technikai készülékek között nőtt fel. Már gimnazistaként adóengedélyes rádióamatőrként tevékenykedett, ő rakta össze az adó és vevő készülékeket. Érettségi után egy műszaki boltban helyezkedett el, majd 20 évesen bevonult katonának, ahol rádiótávírászként hasznosította ismereteit.

Ott a hazánkban akkoriban alkalmazott legmodernebb készülékekkel dolgozott, amiket civilek nem is láthattak. Leszerelése után pedig központi alkalmazottként boltról boltra járt, így mindig a legújabb szerkezetekkel volt lehetősége találkozni. Később kinevezték az orosházi műszaki áruház vezetőjének, ahol szintén a legfrissebb technikákkal ismerkedhetett. Mióta nyugdíjba ment, már nem tartja úgy számon az újdonsült eszközöket, de otthon nagy hasznát tudjuk venni szakmai tudásának.

Nagyszüleim maguk is használnak új eszközöket /A szerző felvétele/

Ezzel szemben nagymamám pedagógusként dolgozott és az oktatásban csak ritkán használta a technikai eszközöket. A naplóval kapcsolatban is jobban kedveli a papír alapút, mint a viszonylag új e-naplót, mert az utóbbi számára személytelen és kevésbé átlátható. Utóbbinak viszont előnyeként említette, hogy általa a diák nem tudja eltitkolni a jegyeit a szülei elől.

Elmondásuk szerint az 1950-es években telefonhoz mérhető népszerűséggel a néprádió rendelkezett, amiből utcájukban csupán egy volt. Továbbá papám szerint a régi és a mai árukínálat között az elektronikai boltokban „ég és föld” a különbség, hiszen mostanra teljesen megváltoztak az igények. Hozzátette, alkatrészeket sem könnyű vásárolni, mert manapság ugyanannak a berendezésnek számos típusa van, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy mit emelünk le a polcról.

Visszatérve a régi időkre elmondta, Magyarországon nem vehettek egyszerűen modern eszközöket, külföldre kellett utazniuk értük. Mára olyannyira megváltozott, hogy szinte bármi és bárhonnan 24-48 óra alatt megérkezik a boltokba.

Végül elmondták, szerintük azért hasznosak a mai eszközök, mert könnyebbé teszik az életünket és gyorsabban el tudjuk vele végezni a feladatainkat. Hátrányukként pedig azt említették, hogy túlzott használatuk függőséget okozhat, emellett elnyomják a személyes kapcsolatokat. Nagyapám leginkább az okostelefonokat helyteleníti, mert meglátása szerint rengeteg időt töltenek használatával az emberek, ráadásul a magánszférára is veszélyesnek tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!