Benyó Panna

2019.11.19. 18:09

Valóban sorozatfüggő a Z generáció?

A Z-generáció manapság már sorozatok és filmek nézésével tölti legszívesebben az idejét. Fejlődik a világ, már egyre kevesebb dolog köti le a figyelmüket, de vajon fejlesztő hatású lehet ez számukra?

Andrássy Gyula Gimnázium

Napjainkban a televíziózási szokásaink hatalmas változáson mennek keresztül. Míg korábban a Tv-csatornák által sugárzott adások elégítették ki a szórakozni vágyó emberek érdeklődését, ma már az online streaming szolgáltatásoké (például Netflix, HBO GO, Disney+) a jövő. Ezek az oldalak széleskörű választékkal rendelkeznek, amelyeken mindenki megtalálja a kedvére valót, míg a TV-ben csak azt tudjuk nézni, amit elénk tesznek.

Rengeteg érv áll a sorozatok és filmek jó vagy rossz hatása mellett és ellen is, de inkább kezdjük a pozitívumokkal. Az idegen nyelvű tartalmak rendkívül jó lehetőséget nyújtanak nyelvtanulásra, főleg a 21. században, ahol már lassan mindenkitől elvárás az angol nyelvtudás.

Kellemeset a hasznossal összevonva élvezhetünk egy könnyű sztorit miközben észrevétlenül ragad ránk a nyelv. A sorozatok és filmek repertoárja hatalmas, pont ezért igencsak változatos alkotásokat tekinthetünk meg. A sok klisé és szokványos történet között pedig megbújik egy pár, már-már mesterműnek mondható ritkaság.

Másrészről viszont a túlzott film és sorozatnézéssel az ember áteshet a ló túloldalára és függővé válhat. A két műfaj közül inkább a sorozatokra vonatkozik ez, hiszen az új részeket általában hetente adják ki, minden héten nagyobb és nagyobb bizonytalanságot hagyva a nézőben a titokzatos befejezésekkel. Nem ritkán egy teljes évadot pedig egyszerre tesznek elérhetővé, ezzel szó szerint odaláncolják az embert a képernyő elé, ami órákat – akár egy egész hétvégét – vehet el napjainkból. Az még nagyobb hátránynak tekinthető, hogy a diákok ahelyett, hogy a könyveiket bújnák és tanulnának, inkább kedvenc szereplőik legújabb kalandját követnék figyelemmel.

Egyensúly. Erre kell törekedni. Az arany középút, amit annyiszor mondanak, lehet, hogy közhelyes, de elgondolkodtató. Mint annyi dologgal az életben, nem azzal van a gond, hogy az életünk részévé váló eszközöket vagy szolgáltatásokat használjuk és szeretjük, hanem azzal, hogy megtanuljuk a mértéket megtartani. A túlzások – legyen az az élet bármely területe – kimozdítanak az egyensúlyból, amik minden esetben problémák kialakulásához vezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!