Papp Marianna

2019.11.28. 12:11

Minden tizedik ember alkoholproblémával küzd Magyarországon

Nagy problémát jelent a túlzott alkoholfogyasztás a mai világban. Ráadásul sok kiskorú életét is befolyásolja vagy veszélyezteti az ital.

Andrássy Gyula Gimnázium

A mértéktelen alkoholfogyasztás, illetve ennek következményei ma Magyarországon igen súlyos problémákat okoznak. Hozzávetőlegesen minden tizedik ember alkoholproblémával küzd, és ezt az is tetézi, hogy társadalmunk igencsak elnéző velük szemben. Évente átlagosan 12 liter tiszta szeszt fogyaszt egy magyar ember, sokan pedig nem ismerik a mértéket, és ez sajnos egyre inkább igaz a felnövekvő generációkra.

Egyre nagyobb az alkoholizmus aránya mind a nők, mind a fiatalok körében. Az évente sok ezer különféle rákos megbetegedés mellett több, mint 8000 halálesetért az alkohol által kiváltott májcirrózis felelős. A szeszes ital fogyasztás az elmúlt tizenöt évben sokszorosára nőtt hazánkban. Nagy problémát jelent az is, hogy vannak olyan helyek ahol kiskorúakat is kiszolgálnak, az alkohol ugyanis az egyik legelterjedtebb tompító hatású drog.

A világ borkultúrájának bölcsője az ókori Görögország, míg a sörről az első hiteles információk Mezopotámiából, i.e. 3500 tájáról származnak. A pálinka viszonylag új ital. Gyógyszerként alkalmazták először, majd katonáknak osztották csata előtt a XVII-XVIII. században. A szeszgyártás ezzel hadiiparrá lépett elő, majd egyre inkább megszokott fogyasztási cikké vált, és jelentős gazdasági tényező. Európa elsősorban bor- és sörfogyasztó. Az első húsz borivó ország közül 14, a sörivókból 13, a tömény italt fogyasztók között 8 európai. Magyarország a legtöbb alkoholt fogyasztó országok rangsorában a 17. Az elfogyasztott 12 liter égetett szesznek megfelelő alkoholos ital közel fele bor, és ezzel a 13. legnagyobb borfogyasztó is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!