Harmath Barbara

2019.11.25. 09:54

Alkoholos mámor

Sokszor bele sem gondolunk abba, hogy milyen következményei lehetnek az alkoholfüggőségnek. Először kis mértékben kezd iszogatni az ember, majd szépen lassan az életének szerves részévé válik az ivás. „Minden nap csak egy pohár, semmi több.” – mondhatja valaki egy szürke hétköznapon, miközben észre sem veszi, hogy a napok haladtával egyre több poharat tölt meg borral.

Erkel Ferenc Gimnázium

Zacher Gábor toxikológus szerint két sör még rendben van, ha nem követi a harmadik. Ettől a mennyiségtől még senkinek sem lesz baja, nem áll fenn a kockázata a rosszullétnek, a másnaposságnak, vagy kínzó fejfájásnak, melyet az alkohol okozhat. Aki nem tud megállni kettőnél, vagy nem is akar, az könnyen függőjévé válhat a „finom üdítőnek”.

Sokan nem is tudják, hogy a bevitt mennyiség valójában mennyi alkoholt tartalmaz, így a lehető legkönnyebben legyintenek arra, ha intő szavak azt mondják, kérlek, ne tedd, nincs szükséged arra, hogy többet igyál. Nem fogja soha azt mondani, hogy leteszem azt, ami nekem minden éjszakai bulin hatalmas boldogságot okoz. Folyamatos tagadás, hogy ő nem függő, kijelenti, hogy képes létezni nélküle, illetve bármikor képes abbahagyni az ivást. Feszültségoldóként használatos szer, de csapda is, hiszen mindig növelni kell a mértékét, hogy a kívánt hatását elérjük.

A kérdés már csak az, hogy valójában kiből is lesz alkoholista? Az alkoholt szeretők túlnyomó része nem látja be, vagy nem ismeri fel, hogy ő valójában létezni sem tud ivás nélkül. Amennyiben tiltjuk tőle az italt, könnyen agresszív lehet, kiabál, hogy neki szüksége van rá, azaz elvonási tünetek jelentkezhetnek. S tudjuk, hogy az agresszivitás problémákat szül, így felmerülhet az a lehetőség, hogy családon belüli bántalmazásról, és erőszakról van szó, melyet a törvény súlyosan büntet.

Világszerte túlzásba viszik az italozást. Magyarországon leginkább a szorongó, sikertelen, boldogtalan, szomorú, elkeseredett, és a reményét vesztett ember nyúl leghamarabb a pohárhoz, így ők a legveszélyeztetettebbek. Ezen felül még persze számítanak a baráti társaságok, és a rossz családi körülmények is. Országunkban az alkoholfüggőség éppen növekvő fázisban van, ennek társadalmi oka lehet, mégpedig a bizonytalan élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!