Farkas Dóra

2019.11.28. 17:36

Vigyázz! Kész! Sport!

Képzeljük el a következő szituációt: Esik az eső, hideg van, a hangulatunk is borús. Nekiállunk reggelit készíteni. Bedobjuk a kenyeret a pirítós sütőbe, addig elmegyünk készülődni, ruhát választani. Túl sokat időzünk a ruhaválogatással, közben a pirítósunk odaég. Semmi baj, ez nem a világvége, ettől még lehet szép a napunk.

Szent Gellért Katolikus Gimnázium

Munkába menet dugóba kerülünk. Esélytelen, hogy időben beérjünk, elkésünk. Felettesünk rengeteg munkát bíz ránk a nap folyamán, mert munkatársunk lebetegedett. A saját feladatainkkal is késésben vagyunk, a határidők a nyakunkon. Mire vége a munkaidőnek, időzített bombák vagyunk. Bárkitől egy rossz szó, s robbanunk. Stresszesek, idegesek, feszültek vagyunk. Ismerős ez a helyzet? Sokunk hétköznapjaira igaz lehet. Valahogy le kell vezetni a feszültséget. A sport, a mozgás erre tökéletes választás. Jobban alszunk tőle, feloldjuk a stresszt, nyugodtabbak leszünk, hiszen közben kikapcsol az agyunk, nem azon gondolkodunk, mi lesz holnap. Pár órát magunkkal törődünk.

Ma már sok mozgás közül válogathatunk: különböző küzdősportok, tánc, aerobik, egy kellemes jóga óra, vagy úszás. Nagyon színes a paletta. A gyomaendrődi Oxygen Gym-ben a funkcionális edzések során mindig felhőtlen a hangulat. Az órák meghittek, családias a légkör. Volt szerencsém elbeszélgetni Szarka Róbert kettlebell edzővel:

– Milyen edzéssel találkozhatunk nálatok?

– A nálunk lévő edzések változatosak, nem ragaszkodunk egyik eszközhöz sem. Próbáljuk az adott célhoz a legjobb kelléket kiválasztani. Az órákon ugyanúgy használjuk a saját testünket ellenállásként, mint a kettlebellt vagy éppen medicin labdát.

– Milyen korosztály vesz részt az edzéseken?

– Egész változatos, a 12 évestől a 65 évesig nagyon sokan megfordulnak nálunk. Az edzések felépítése nem kor-, hanem állapotfüggő, ami alatt azt értem, hogy mindenki a saját erőnlétéhez mérten végzi az edzést.

– Melyik nem van többségben az órákon?

– Jellemzően a nők.

– Mi lehet ennek az oka?

– Szerintem az, hogy ők jobban odafigyelnek az egészségükre, amibe a táplálkozás és mozgás is beletartozik.

– Sok mindent lehet hallani a fogyással kapcsolatban. Mitől függ a fogyás?

– A fogyás összetett dolog, sok mindentől függ. A legegyszerűbb válasz az lenne, hogy az étkezéstől, de a megoldásnak több összetevője van. Kiemelném például a megfelelő alvás szerepét, s természetesen nagy hangsúly van a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékon is.

– Kiknek ajánlanád ezt a mozgásformát?

– Bárkinek, aki szeret mozogni, mivel ezt az edzést a nagyon könnyűtől az extrém nehézig lehet variálni, így mindenki megtalálja a számára kihívást jelentő szintet. Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy autót vezetni se az internetről tanulunk meg, így az edzést is érdemes edzőtől elsajátítani. Sok kellemetlenséget, sérülést és időt spórolhatunk meg magunknak vele.

Egy megfelelő szakember nemcsak abban tud segíteni, hogy levezessük a feszültséget, hanem útmutatásainak köszönhetően egészségesebbek, sportosabbak és formásabbak is lehetünk. Vigyázz! Kész! Sport!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!