Szilágyi Gábor

2019.11.07. 07:00

Vannak még olvasás után érdeklődő fiatalok

Az iskolásoknak gyakran száraz a tankönyvek szövege, ezért nem fogékonyak más írásokra. Vannak még azonban érdeklődő fiatalok.

Szegedi Kis István Református Gimnázium

Sokan azt gondolják, a fiatalok leginkább semmit és sehol nem olvasnak, de a helyzet nem ilyen kilátástalan. A technológia fejlődésével ugyanis egyre több számukra az olvasásra sarkalló lehetőség. Mindemellett van igazság abban, hogy nyomtatott szöveget az általános- és középiskolások szinte csak a tankönyvekben látnak. Utóbbiakban a szöveg gyakran száraz, ráadásul meg kell tanulni, amitől érdeklődésük gyakran elvész az egyéb könyvek iránt. Maradnak azonban olyanok, akiket egy jó könyvcím, vagy borító, egy kíváncsiságot felkeltő ajánlás továbbra is lázba hoz, illetve „csak szimplán” érdeklődő típusúak.

Törvényszerűnek lehetne tartani, hogy a fiatalok leginkább az „ifjúsági irodalmat” részesítik előnyben, de ez nem mindig van így. Ebben a kategóriában ugyanis rendszerint fantasyket, sci-fi-ket találunk, ám olyan verzióban, amely számukra is befogadható, keveset adnak ki. Ettől függetlenül történeteik, karaktereik, tanulságuk lehet jó és szerethető. Vannak kiemelkedő gyermekkönyveket írók is, akikért nem is kell az országhatáron kívülre menni.

A fantasy műfajra visszatérve azonban meg kell említenünk a legnagyobb, és a legtöbb ember által is olvasott klasszikusokat, mint például a Gyűrűk Ura, a Narnia, vagy a Harry Potter-könyvek. Ezeket mind mozivászonra is kerültek, ami ösztönözheti a nézőket, hogy megismerkedjenek az eredeti művekkel, tehát elolvassák azokat.

A fentiekkel pedig át is térünk az „ifjúsági irodalomról” az egyetemes irodalomra, ahol az iskolai kötelező olvasmányokat is említhetjük. Utóbbiak általában kiemelkedő irodalomtörténeti teljesítmények, örök érvényű gondolatokkal és tanulsággal. Azonban mivel kötelezők, és mivel nem annak a kornak és korosztálynak íródtak, akik számára kötelező ezeket elolvasni (értem ezalatt a középiskolásokat) így ismét azzal a problémával szembesülünk hogy a kötelező olvasmányok inkább eltántorítják a fiatalokat, mintsem hogy felkeltsék az érdeklődésüket.

Akikben ez mégis megmarad, azok számára viszont egyre több helyen érhető el az olvasnivaló. A nyomtatott könyveken túl ott vannak az e-book olvasók és a Wattpad, melyen igen sok szerzőtől találhat írásokat az olvasó. Az olvasás tehát szinte minden olyan fiatal számára lehetséges, akik érdeklődnek az újabb és újabb történetek iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!