Bujdosó Anna

2019.11.14. 07:00

Vajon elkezdődött már Ultron kora?

Manapság az egyik legfelkapottabb moziverum, a Marvel egyik filmjében a géniusz feltaláló Tony Stark és a doktor Benner létrehozta Ultront, mint fejlett technológiájú tökéletes védelmi rendszert. Ultron mesterséges intelligenciája azonban, másként látta a világ védelmét, mint ahogy tervezték és az alkotókat vélte ellenségnek. Természetesen a film végére legyőzték a világuralomra törekvő rendszert, de az emberiség szuperhősök nélkül képes lenne megbirkózni egy ilyen jellegű problémával?

Andrássy Gyula Gimnázium

A robotika, a mechatronika és az informatika ma az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományágak. Így nem is csoda, hogy ha valaki ilyen pályán akar továbbtanulni, a lehető legtöbb pontot kell produkálnia a felvételin. Életünk számos területén hasznunkra vannak a robotok. Különböző nagy precíziót igénylő munkákban, mint az autógyártásban egyre nagyobb teret hódítanak. Ezentúl a tájékozódás is elképzelhetetlen már a számítógépprogramok nélkül. Továbbá az egészségügyben is léteznek már olyan területek, ahol egyre szélesebb körben használják, például robotok segítségével történő távműtétek során, illetve már itthoni kórházakban is találkozhatunk teherhordó gépekkel. A katonaságban, életveszélyes helyzetekben, a tűzszerészek esetében, háborús összecsapásokban robotokkal végeztetnek el egyes feladatokat.

Ez mind szép és jó, de abban a pillanatban, amikor rákapcsolódunk az internetre és közösségi oldalakon időzünk, megfigyelnek bennünket: ismerik érdeklődési körünket, zenei ízlésünket, vásárlási szokásainkat. Ki vagy mi végzi ezt a feladatot? Bonyolult algoritmusokat dolgoztak ki erre.

A mesterséges intelligencia (MI/AI) tehát már létezik és használjuk. Felmerül bennünk a jogos kérdés, hogy csak ezeket az egyszerű hétköznapi dolgokat lehet megfigyelni, befolyásolni, vagy akár egész társadalmakat, országokat, és bekövetkezik az, amit már számos könyv és film feldolgozott, hogy gépek veszik át az uralmat. Stephen Hawking brit asztrofizikus, gyógyíthatatlan betegsége miatt maga is gépek segítségével tudott csak dolgozni, halála előtt mégis azt nyilatkozta: „A veszély az, hogy a számítógépek intelligenciát fejlesztenek ki és átveszik az uralmat. Az embert fékezi a lassú biológiai evolúció és nem tud majd versenyezni a mesterséges intelligenciával.” A tudós szerint az MI hatása életünkre azon múlik, hogy ki irányítja azt, viszont feltette a kérdést, hogy hosszú távon vajon irányítható lesz-e?

Az eddig nyilvánosságra hozott kísérletek bebizonyították, hogy tanuló programok segítségével egy idő után az MI képes önmagát fejleszteni. 2017-ben egy robot a szabályok ismerete nélkül magától 4 óra alatt megtanult sakkozni, és legyőzhetetlenné vált.

Más a helyzet a GO nevű játékkal, mely egy intuitív játék, sokkal több lépés variáció létezik, mint a sakkban. Egy algoritmus segítségével a Google AlphaGO MI képessé vált saját maga által kifejlesztett lépés kombinációkkal legyőzni egy gomestert. Ugyan ezek csak játékok, de rávilágítanak arra, hogy az MI-k képesek lehetnek korlátlan mennyiségű adathalmazt tárolni és feldolgozni, melyek ismeretében saját „gondolatokra” is képesek lesznek. Akkora tudásnak lesznek birtokosai, amelyre az emberiség lehet soha nem lesz képes. Amíg ez bekövetkezik, addig várhatunk a Szuperhőseinkre.

Borítókép illusztráció: Shutterstock.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!