Hemző Csenge

2019.11.07. 16:08

Test nevelés-e a testnevelés?

Mit gondolnak a diákok a kötelező iskolai sportolásról, az órákról, a módszerekről? Mit javítanának, mit szeretnek, mi az, amitől rettegnek? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ környezetemben.

Erkel Ferenc Gimnázium

Közvélemény-kutatást végeztem a fent említett témáról, amely során azt tapasztaltam, hogy nagyon eltérő a fiúk és lányok gondolkodása a sportról és gyakorinak mondható a múltbeli megalázó élmények miatti szorongás vagy éppen a sikerekből szerzett önbizalom is.

Először arról érdeklődtem, szeretik-e a testnevelés órákat, amire a legtöbb válasz egy félig határozott igen volt. Sokakat felszabadít, hogy a folytonos agymunka mellett ki tudnak kikapcsolódni egy kicsit, másoknak viszont 45 perc szenvedést jelent.

„Vannak olyan feladatok, amiket kötelező megcsinálni, de nem mindenki képes rá, ezért a kedvem is elmegy tőle” – idézem az egyik iskolatársamat. Többségük szerint az állandó sikertelenség elveszi a kedvet a mozgástól és ha tehetnék, ezen mindenképp változtatnának.

A diákok többségének a tesi szó hallatán a kötelező 2000 méter vagy a talajtorna jut eszébe, mint a legnagyobb mumus. Gondoljunk csak bele: ha üresen adod be a matekdolgozatodat vagy éppen rosszul számolsz ki valamit, azt az esetek többségében nem látja senki. Tornaórán viszont mindenki végignézi, ahogy minden tiltakozásod ellenére bukfencre kényszerítenek a szekrényen, ahonnan le is gurulsz.

A megkérdezettek az óra színesítésére javasolták az aerobicot, a zenés mozgásokat, a kiscsoportos fejlesztéseket, a kreatív játékokat, valamint egyes sportesemények látogatását, hiszen ezzel is közelebb kerülhetnénk az adott sportágakhoz.

Az unokatestvérem testnevelő tanárnak készül, így őt is megkérdeztem, többek között arról, miért döntött így. „Meghatározó volt számomra a testnevelő tanárom, nagyon sokat hozzátett ahhoz, hogy ezt a pályát válasszam” – írta, majd hozzátette, „ha tanítani kezd, az ő példáját szeretné követni.” Szerinte a sport célja a testi-lelki egyensúly fenntartása, valamint minél több sportág megismertetése és megszerettetése a fiatalokkal. Összességében a diákok szeretnek sportolni, ha érzik, hogy van értelme leizzadni, ha van, aki motiválja őket és sikerélményeket szereznek közben. Így kedvelhetik meg a mozgást, ami a kulcsa az egészséges életnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!