Pelyák Robin

2019.12.07. 13:00

Schumacher kontra Hamilton

Az idei Formula 1-es szezonból még hátra van egy nagydíj, de Lewis Hamilton már hatszoros világbajnoknak tekinthető pontjai alapján. Csak egy ember van, aki a világbajnoki címeket tekintve megelőzi őt, minden idők legsikeresebb pilótája, Michael Schumacher.

Andrássy Gyula Gimnázium

A britnek minden esélye megvan arra, hogy a következő szezonban beállítsa a német csúcsát. Számos rekord tekintetében már így is megelőzi Schumachert. Lewis Hamilton mindössze hat éves volt, amikor Schumacher már első Formula 1-es versenyét futotta 1991-ben a belga nagydíjon, és tizenkét évesen már szerződése volt a Mclaren Mercedes-szel. Hamilton 2007-ben debütált a Formula 1 első színes bőrű versenyzőjeként, és már abban az évben majdnem világbajnok lett, de egy ponttal előtte végzett Kimi Raikkönen. Azóta az egyik legsikeresebb versenyző a sportág történetében. Eddig 87-szer indulhatott az első rajtkockáról, megdöntve Schumacher korábbi rekordját. Hamilton tartja a legtöbb pontszerző futamok számát, sorozatban 33-szor. Emellett 144-szer indult az első rajtsorból és 49 szer szerzett az első rajthelyről győzelmet, ezek is saját rekordjai. A legtöbb pole pozíció ugyanazon a nagydíjon, legtöbb egymást követő szezon legalább egy pole pozícióval, és a legtöbb dobogós helyezés egy szezonban rekordokon Schumacherrel osztozik.

Schumacher karrierje 1991-től 2012-ig tartott, ez idő alatt 7 világbajnoki címet, 68 pole pozíciót és 91 győzelmet szerzett. Hamiltonnak csak 8 első helyezésre van szüksége, hogy beérje a győzelmek számában. Schumacher ezeken kívül számos, szinte megdönthetetlen rekordokat tudhat magáénak, melyek zömét élete két legsikeresebb szezonjában 2002-ben és 2004-ben szerezte. 2002-ben a szezon összes versenyén dobogós helyezést ért el. 2004-ben az év tizenhét versenyéből tizenhármat megnyert, tízszer ő futotta a verseny leggyorsabb körét.

Vannak, akik támogatják, viszont sokan nem szeretnék, hogy Hamilton megszerezze a hetedik világbajnoki címét. Hamiltonnak nagy esélye van egy újabb világbajnoki címre, a Mercedes istállója mindent meg fog tenni ennek érdekében. Amennyiben viszont erősebb lesz a Ferrari vagy a Red-Bull, mint idén volt, akkor korántsem biztos a hetedik világbajnoki cím.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!