Kárász Dóra

2019.11.18. 12:48

Okos ember okos eszközökkel?

Az okos eszközünk manapság az életünk része, de mihez vezethet ez hosszú távon?

Andrássy Gyula Gimnázium

Ha az ember az „okos” szót hallja rögtön egy személyre gondol, akinek nagy tudása van. De napjainkban ez már nem teljesen így van. A technika fejlődésével új technológiák, eszközök jöttek létre, amelyek széles körben elterjedtek a hétköznapi életben. Ezek az okos eszközök. De milyenek is ezek az eszközök? A legtöbbel napi szinten találkozunk, mint például az okostelefon. Amíg korábban a mobiltelefont mindössze hívás fogadására és indítására használták, ma már lehet vele fotózni, videózni, levelezni vagy fontos információt megkeresni az interneten. Ilyenkor azonban talán jogosan merül fel a kérdés, hogy ki is az okos? Az ember, aki megkereste és jó esetben megjegyezte, vagy az eszköz, amely megadta rá a választ.

De nemcsak az okos telefonnal találkozhatunk. Vannak olyan eszközök, amelyek elnevezése már beépült a köztudatba és nem tartjuk furcsának. Például az okos tévé, okos ház vagy akár az okos doboz. Ám ezeken kívül léteznek olyan tárgyak, amelyek elég különösek, ilyenek az okos- villa, kanál, tányér, tégla, tükör vagy boradagoló. Mindezek hasznosak, hiszen az ember egészségének megőrzésére vagy életének megkönnyítéséra szolgálnak. Erre jó példa az okos villa, amely figyelmeztet többek között a túl gyors evésre, amely a túlsúly egyik oka lehet. Ezek az eszközök igazán hasznosak, de kérdés, hogy ha az ember túl sok mindenben támaszkodik a tárgyakra, tud-e majd elég okos lenni akkor, amikor ezek a tárgyak véletlenül meghibásodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!