Uram Letícia

2019.11.07. 15:54

Mi történik, ha napokig nem alszunk?

Gyermekként sosem tudhattuk biztosan, hogy a szüleink azért akarnak-e ágyban tudni minket minél hamarabb, mert tényleg fontos a pihenés, vagy csak azért, hogy egy kicsit megszabaduljanak tőlünk. De az elegendő és kellő minőségű alvás hiánya valóban kortól és nemtől függetlenül minden ember szervezetére káros hatással van.

Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium

Egy alvás nélküli nap után lényegesen csökken a koncentrációs képesség. A hangok és képek mind összefolynak. Ha ez még nem volna elég, a memória ideiglenes romlása is fennállhat, ami szintén rányomja a bélyegét a nap teendőire. Két-három napnyi ébrenlétet követően az előbb felsorolt problémák mellett nehézséget okoz az erőkifejtés is. Esetenként a test nagyon rövid, pár másodpercekig tartó alvásokkal próbál védekezni a kimerültség ellen. Nem beszélve a hangulatingadozásról, ami mind közül talán a legkellemetlenebb (a körülöttünk élőkre nézve különösen).

Több napnyi túlzott kimerültség után az egyszerűbb társalgás is igazi kihívást jelent. Az előforduló remegés mellett tévképzetek és hallucinációk is gyakran előfordulnak. Egy amerikai diák, Randy Gardner nemrégiben rekordot döntött a 264 óra, azaz 11 napnyi ébrenlétével és joggal sejthetjük, hogy a fenti tünetek mindegyikét tapasztalhatta. Egy bölcs tanárom szavait követvén, miszerint „hosszú az éjszaka, majd alszotok hétvégén”, talán néhány nap múlva már nemcsak hogy sikerül kétszer is megtanulnom és ugyanennyiszer elfelejtenem, de egy látomásban talán még át is élem a mohácsi csatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!