Harmath Barbara

2019.11.19. 17:49

Közösségi oldalak hálójában

„Aki egyik közösségi oldalon sincs fent, az tulajdonképpen nem is létezik.”– hallhatjuk mindennapjainkban. Igaz lehet ez? Aki kimarad, az lemarad?

Erkel Ferenc Gimnázium

Életünket körülveszi a közösségi média és észrevétlenül csapdába csal minket. Ma már egy kamasznak szinte elképzelhetetlen az élete internet és közösségi oldalak nélkül. Csak előkapják mobiljukat, így pillanatok alatt oszthatnak meg a Facebookon különböző tartalmakat.

Amilyen gyorsan felteszünk egy képet, éppoly gyorsan csaphatnak le ránk a veszélyek a világhálón. Bizonyított tény, hogy ez egy valótlan világot mutat be, hiszen minden ember azt mond magáról, amit szeretne.

A University of Pittsburgh kutatói összefüggéseket találtak a médiahasználat és a depresszió között. Vizsgálataik szerint a kutatásban résztvevők negyedénél mutattak ki depresszióra való hajlamot a közösségi oldalak és a média miatt.

„Azokban, akik rendszeresen mások posztjait, fotóit nézegetik, kialakulhat egy hamis kép arról, hogy a többiek milyen szépek, boldogok, sikeresek, mennyit utaznak és szórakoznak. Emellett időről időre lelkiismeret furdalásuk is lesz, hogy mennyi időt pazarolnak el az egér kerekét görgetve.” – olvasható a kutatásban.

A média sokkal nagyobb negatív hatással van ránk, mint azt valaha gondolnánk. Megromlott személyes kapcsolatok és a „semmire sincs időm” érzés legfőbb oka. Régen barátainkkal közösen felejthetetlen élményekben vettünk részt, most pedig egymás üzenőfalát nézegetjük. Mint mindennek, jó oldala is van.

Egyszerűen szerezhetünk tudomást és információt bármiről. Nem olvastunk el egy kötelező olvasmányt? Van megoldás! Bepötyögjük a keresőbe, és azonnal el tudjuk olvasni a tartalmát. Mindjárt jobb beülni egy tanórára így, hogy hozzá tudunk szólni a témához. Webfelületeken pedig még vásárolni is tudunk anélkül, hogy elmennénk otthonról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!