Rácz Tímea

2019.11.27. 13:37

Ha tudod mi az a Spice Girls, nem is vagy fiatal?

A mai fiatalok zenei ízlése eléggé különböző. Amíg valaki a rockért és a metálért van teljesen oda, vannak olyanok, akik a pop zene szerelmesei. A zenei ízlés pedig ma már klikkekre is bonthatja a Z generációt. Egy-egy rajongó táborrá bontják a közönséget, akik vitákba is képesek bonyolódni, hogy megvédjék kedvencüket. Az idősebb generáció már nehezebben tudja követni a zenei világ történéseit, hogy éppen kik a mai „sztárok”, vagy mit hallgatnak a fiatalok.

Andrássy Gyula Gimnázium

Mindennapjaink szerves része a zene, a legtöbb fiatal pedig házibulikon vagy szórakozóhelyeken szereti leginkább hallgatni, baráti társasággal. Ma már rengeteg zenei stílus közül válogathat a közönség: elektronikus, jazz, pop, rock és még ezer másik. Vannak olyanok, akik több stílust is kedvelnek, és vannak olyanok is, akik csak egyfélét hallgatnak.

Az utóbbinál gyakrabban előfordul, hogy konfliktusba keverednek más műfaj rajongóival. Olyan viták is kialakulhatnak az úgynevezett „fandom”- ok között, hogy egészen a Föld alá hordják a másikat. Mivel, ha valaki szereti például a Spice Girls-t, őt azonnal letámadják, hogy mégis hogyan képes mai tizenévesként ilyen zenét hallgatni.

A fiatalok kedvencei uralják a TOP listákat, így az autónkban, a buszon, TV- ben, szinte bárhol találkozhatunk velük. Ilyenek például külföldön Dua Lipa, Selena Gomez, Justin Bieber és társaik, itthon pedig Majka, Follow The Flow vagy Byealex. A legtöbben a pop zenéket kedvelik, de szerencsére személyes tapasztalatból tudom, hogy nem csak nem csak a „tuctuc” zenéket hallgatják. Sokan szeretik a rap-et, rockot és jazz-t is. Mostanában pedig retro zenéket is hallgatnak. A szórakozóhelyek ezt figyelembe véve, egyre több retro disco-val próbálnak nekik imponálni.

Viszont van még egy ennél is felkapottabb stílus köreikben, ez pedig a trash. A műfaj olyan zenék tárháza, amit a legtöbben idegesítőnek gondolnak, vagy szó szerinti jelentésben szemétnek. Ezek a számok azok, amiket mindenki ismer az adott országban, vagy akár a világon, de nagyon kevesen szeretik. Mégis talán ez az egyik leghallgatottabb zenei stílus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!