Szikes Sára

2019.11.28. 15:00

Felelősséggel járnak

A hobbiállatok tartása manapság megszokott és elterjedt dolog. Ráadásul egyre egzotikusabbakat és különlegesebb tartásmódot igénylőket szerezhetünk be magunknak. Sokan azonban elfelejtenek utána nézni kedvencük tartási- és életfeltételeinek, pedig akár tollas, szőrös, pikkelyes vagy páncélos állatunk van, a tájékozódás könnyedén megoldható.

Erkel Ferenc Gimnázium

Rengeteg állatfaj tartásáról születtek remek szakkönyvek, de a többség ma már az interneten keres megoldást. A weboldalak tömkelegén átrágva magunkat, pontos képet kaphatunk a kiválasztott élőlény helyes tartásáról, a felmerülő kérdéseinket pedig közzétehetjük a fórumokon, vagy a közösségi oldalakon. Oda kell figyelnünk ugyanakkor a hitelességre is, hiszen sok pontatlanságra bukkanhatunk. Ezért a legjobb, ha több kérdés-választ is elolvasunk.

Érdemes jól felkészülni az állattartásra /Illusztráció: Shutterstock/

Egy hiteles fórumon viszont bátran higgyünk az ott elhangzottaknak, és igazítsuk ki általuk az esetleges hibáinkat. Az állataink meg fogják hálálni.

Ha elhatároztuk magunkat arról, hogy milyen állatot szeretnénk, alaposan gondoljuk át, vállaljuk-e a vele járó felelősséget. Először is tegyünk fel néhány kérdést magunknak: Tisztán tudom tartani? Meg tudom oldani az etetését akkor is, ha nem leszek otthon? Élhető körülményeket tudok biztosítani neki? Ha mindre igen a válasz, olvassunk minél többet, majd szerezzük be kedvencünket.

Összefoglalva, az állattartás gyönyörű, de felelősségteljes és időnként nehéz elfoglaltság. Mindegy, hogy kaméleont tartunk, kutyánk van, vagy halunk, mert ugyanolyan gondossággal kell felkészülnünk bármelyikre, és ugyanúgy kötelességünk megteremteni a lehető legjobb körülményeket számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!