Karácson Anita

2019.11.18. 12:54

Felégetjük bolygónkat

Földünk hőmérséklete az elmúlt 100 évben rohamosan növekedett a különböző emberi tevékenységek hatására. A tudósok csak találgatni tudnak, hogy mégis milyen hatással lesz bolygónkra az, ha a klímaváltozás továbbra is így halad.

Andrássy Gyula Gimnázium

A kutatások szerint nagyjából 6–12 évünk maradt megállítani a felmelegedést, máskülönben az emberi civilizáció halálra van ítélve. A globális felmelegedés legfőbb oka a fosszilis tüzelő anyagok égetése, amely során rengeteg üvegház hatású gáz kerül a légkörbe. Az ipari tevékenység miatt a levegőbe kerülő gázok nagy része szén-dioxid, amely 63%-ban felelős a felmelegedésért. A metán, dinitrogén-oxid és fluortartalmú gázok, bár kisebb mennyiségben kerülnek a légkörbe, hővisszatartó hatásuk nagyobb, mint a szén dioxidé, ezáltal igen nagy szerepet játszanak a klímaváltozásban.

A Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) jelentése szerint, ha nem változtatunk a gázkibocsátás mennyiségén 2030 és 2052 között a Föld hőmérséklete 1,5 C°-kal nő meg. Ahhoz, hogy ez ne következhessen be, 45%-kal kellene csökkentetünk az üvegház hatású gázok kibocsátását. Ehhez a változáshoz világszintű összefogás szükséges. Az erdőirtások megszüntetésével és a megújuló erőforrások használatával csökkenthetnénk a felmelegedést, de az eddig okozott károkat már nem hozhatjuk rendbe. A világ, amiben élünk haldoklik. Csak rajtunk, embereken múlik, hogy teszünk-e annak érdekében, hogy ez a bolygó még gyermekeink és unokáink számára is élhető legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!