Saly Eszter

2019.11.07. 07:00

Érdemes megvédenünk a beporzókat

Sokan irtózunk a rovaroktól, pedig azok hasznos tagjai a környezetünknek, többek közt a növények beporzása által. Érdemes tehát megóvnunk őket.

Szent Gellért Katolikus Gimnázium

A világon az ember által termesztett 250 növényfaj több mint kétharmadának beporzásához valamilyen állatra van szükség. Ezek nemcsak rovarok lehetnek, hanem csigák, pókok, madarak, sőt akár még denevérek is. Napjainkban a beporzók száma jelentősen csökkent. Ezért kisebb mértékben a természeti környezet változása, nagyobb részben a rovarirtó szerek felelősek. Ennek az iróniája, hogy a beporzó rovarok nélkül a haszonnövények se maradnának „életben”.

Ősszel a rovarok befészkelhetik magukat lakásunkba, leggyakrabban a poloskák, amiktől sokan – valójában indokolatlanul – irtóznak. A szaguk kellemetlen, azonban nem bántanak minket. A poloska ráadásul fontos beporzó, melynek túléléséhez hozzájárulhatunk, ha egy télre beengedjük otthonunkba, akár egy cipős doboz belsejében.

A vadon élő méhek közül is többet vendégül láthatunk kertünkben, ha rovarhotelt készítünk. Ezek az állatok remek szolgálatot tehetnek növényeinknek, táplálékul szolgálhatnak az arra repülő madaraknak, és ártalmatlanok, hiszen kisebbek, mint a mézelő méh és nem csípnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!