Varga Laura Tímea

2019.11.14. 07:00

Egyre kevesebben járnak moziba

„Van kedved moziba menni?” – erre a mondatra húsz éve még egy lelkes igenre számíthattunk barátainktól, ma már csak egy „Miért fizetnék, ha le is tölthetem?” a válasz. Korunk előrehaladtával ugyanis a mozi, mint közösségi élmény kezd feledésbe merülni, ami a filmiparnak hosszútávon problémát jelenhet.

Szegedi Kis István Református Gimnázium

Forrás: Shutterstock

Fotó: Syda Productions

A magyar statisztikák szerint 2002-ben még tizenötmillió mozijegyet adtak el, 2015-re ez a szám már tízmillióra csökkent. Egy készülő film azonban rengeteg befektetést igényel, gyakran dollármilliókban számolható. Ahhoz pedig, hogy a forgalmazónak haszna legyen és tovább tudjon működni, az embereknek filmszínházba kell járni, hiszen a jegyek árának nagy százaléka a gyártókhoz kerül.

Napjainkban viszont egyre kevesebben költenek mozijegyekre egy fentebb említett kérdés miatt. A technika fejlődésének és az emberek „lustaságának” eredményeként pedig létrejöttek a „torrent” oldalak, ahová szabadon feltölthetik a filmeket, százezrek számára elérhetővé téve azokat a tartalmakat, amelyek eléréséhez eredetileg fizetniük kellene. Így az otthon melegében, kényelembe helyezve magukat egy csomag rágcsálnivaló társaságában ingyen „mozizhatnak”.

Egy premierfilmet például az oldalra való feltöltése után 24 órával már több ezren töltenek le, ami nem is hangzik soknak. Jobban belegondolva azonban, ha csak ezer ember megvenné a premier vetítésre átlagosan kétezer forintba kerülő mozijegyet, akkor egy nap alatt több, mint kétmillió forintot termelnének, amiből legalább egymillió a gyártóhoz kerülne.

Ezért fontos, hogy azokra a filmekre, amik szimpatikusak számunkra, váltsunk jegyet akár egyedül, családdal vagy barátokkal, ezzel a filmforgalmazót és az adott mozit támogatva. Nem beszélve a páratlan közösségi élményről, amelyet a nagyvásznas moziélmény nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!