Boros Netti

2019.11.07. 07:00

Az olvasás több, mint szórakozás

A kötött pulóvert hordó hipszterektől kezdve a szerelmes tini lányokig szinte mindenki fogott már legalább egy kötetet a kezében. „A szem a lélek tükre” – tartja a mondás. Vajon a könyvek is képesek hasonló szerepet betölteni?

Szent Gellért Katolikus Gimnázium

Képzeljünk el egy szituációt: Hazasétálunk az iskolából, vagy éppen a munkahelyünkről, meglátunk egy lányt, kezében a kedvenc könyvével. Érdeklődően futja át az oldalakat, mintha most olvasná először, tekintete a lapokra tapad. Észre sem veszi a biciklist, aki az utolsó pillanatban kerüli ki őt. Pár darab szitokszó hagyja el a száját, de a hölgyemény meg se hallja. Hidegen hagyja a világ, míg egy másikban, jobb univerzumban élhet.

Néha hajlamosak vagyunk beletemetkezni egy videójátékba, vagy egy kötetbe, mely annyira izgalmas, hogy letenni se tudjuk. Ha szívünkhöz közel álló témáról olvasunk, úgy érezzük, nem vagyunk magányosak. A Dear Evan Hansen című könyv pont ezt az érzést képes kiváltani.

A novella egy fiúról szól, aki képtelen megtalálni a helyét a világban. Egy csendes fiúról, aki fél kilépni a napra, mert meg fog égni. Csak tartozni akart valahová, de a végén mindent elveszít, ami számított neki. Az olvasó úgy érezheti, a történet hozzá szól. A főszereplő bizalmába fogad, beavat egy idegent az életébe.

Mindenkinek más az indítéka. Van, aki azért olvas, mert muszáj és van olyan, aki azért, mert szeret, vagy éppen menekülni akar. Egy valamiben viszont egyetértenek. Ha a főhős nem szimpatikus számukra, egy szenvedés lesz végigkísérni a kalandjait. Akármennyire is varázslatos az a világ, ha az antipatikus hős negatívumai ellopják az olvasó figyelmét, akkor a történet halálra van ítélve.

A könyvmolyok viszont túl csökönyösek, csak azért is átrágják magukat akár ötszáz oldalon is, hátha így megtérül a pénzük. A kötetek hű társaink jóban-rosszban, hosszú utazások alatt vagy egy gőzölgő tea mellett ülve. Az olvasás megunhatatlan, kortól független szórakozás, melyet akárhol élvezhetünk. Segíthet abban, hogy legyőzzük a mindennapok monotonitását, továbbá magunkra lelhetünk egy olyan személyen keresztül, akivel sose találkoztunk volna, ha nem nyitunk ki egy könyvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!