Kárász Dóra

2019.11.21. 14:06

A Spektív fel akarja nyitni az emberek szemét

Skorka Gergő Békéscsabán tanult, majd Budapestre ment egyetemre, miközben egy fantasztikus zenekar, a Spektív tagja lett. Saját zenékkel lépnek fel és nemsokára jön a saját albumuk is. De ez még csak a kezdet.

Andrássy Gyula Gimnázium

Fotó: Doszpod Monika

– Mi a neve az együttesnek és honnan származik?

– Spektív. Az ötlet egy könnyed társasjátékozás során pattant ki Dávid fejéből, ugyanis a játékban volt egy távcsövet szimbolizáló kártya, amivel meg lehet nézni a másik játékos lapjait. Tulajdonképpen ez ihlette, aztán tovább mentünk. A spektív, nagyapánk távcsöve – egyébként ez egy teleszkóp – , a mi zenénket allegorizálja, amivel ráközelítünk a felsőbb szférákban lévő igazságra és felnyitjuk az emberek szemét.

A Spektív zenekar

– Kik a tagjai a zenekarnak?

– A zenekar alapító atyja Ulbert Dávid, dalszerző, szövegíró, gitáros. Öccse, Ulbert Áron éli ki gyermekkori traumáit és elfojtott agresszióit a dobok mögött. Aztán van még Molnár Szabolcs „Kisszy”, aki a basszusgitár húrjait tépi, Horváth Dávid csodás bariton hangja simogatja a közönségünk fülét, Skorka Marcell lírikus bontogatásival járul hozzá a zenekar hangzásához (egy alter zenekarban sosincs elég gitáros), valamint én billentyűzök mindenféle fura és kevésbé fura hangszínen.

– Minek a hatására kezdtetek el zenélni?

– Azt hallottuk, hogy rockzenészként könnyebb lesz csajozni.

– Mióta zenéltek együtt?

– A zenekar már több éve létezett, más neveken és más formációkban, de így ezzel a felállással még csak szerény 8 hónapja játszunk együtt.

– Milyen műfajú zenéket játszotok?

– Eléggé diverzív a zenei repertoárunk, szerintem manapság már nehéz műfajokba határolódni, de ha meg kellene fogalmazni, akkor az így hangozna: alternatív-rock helyenként felbukkanó blues és folk elemekkel, egy kis brit pop-rock-kal/indie-rock-kal fűszerezve.

– Milyen stílust képviseltek?

– Igazából nincs konkrét stílus, amit vinnénk. Mi vagyunk a Spektív. Egyébként hasonlítottak már az összes létező magyar alterzenekarhoz minket, de szerintem ez az alter zene romantikája, hogy le 30y-ozzák meg Kispálozzák az összes zenekart, ami hangvilágban egy picit is hasonlít ezekhez.

– Van már saját számotok?

– Csak saját számaink vannak, amik javarészt a két gitárosunk, Ulbert Dávid és Skorka Marcell elméjéből pattannak ki.

– Mikor kerültél a bandába? Nehéz volt összehangolni az egyetemmel?

– Igazából ebbe a bandába csak egyetemista éveim alatt kerültem be, és egyáltalán nem volt nehéz. Az embernek arra van ideje, amire szán. És ami kedves a szívnek, arra szakítunk időt.

– Milyen gyakran tudtok próbálni?

– Csak hétvégén, 1-2 hetente tudunk összejönni, ugyanis nehéz mozgósítani a csapatot. Van egy hadnagyi ranggal rendelkező katonánk Pesten (Ulbert Dávid), egy programtervező informatikusunk Szegeden (Kisszy), egy biológus msc-s egyetemi hallgatónk szintén Szegeden, valamint a testvérem és én is Pesten tanulunk az ELTE film-, és média tanszékén. Az egyedüli lokálpatrióta a zenekarból, az énekesünk, Horváth Dávid.

– Hol próbáltok?

– Először az Ulbert házban próbáltunk, egy 8 négyzetméteres kisszobában kezdtük, aztán ezt az apró lukat és a hangképet kinőttük, szóval elköltöztünk egy fizetős próbaterembe a Bajza utcába. Eddig működött a dolog, pont most költözünk vissza, de ezúttal egy nagyobb szobába, szintén az Ulbert-lakba.

– Vannak fellépéseitek?

– Mostanában ez megakadt, mert csak az albumra koncentrálunk, de december elejére mégis becsúszott egy lehetőség a Narancs pincéjébe, amit kár lett volna kihagyni. Szóval ha valakit érdeklünk, kövesse a Facebook oldalunkat, ott majd pontosítjuk az időpontot, de a helyszín biztos.

– Van már tervetek a jövőre nézve?

– Nyár vége óta készül az első kisebb lemezünk, profi stúdiókörülmények között. Ha ez megvan, megpróbálunk minél több tehetségkutatóra eljutni és minél több koncertet vállalni. A célunk az, hogy pár éven belül felléphessünk egy nagyobb fesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!