Karácson Anita

2019.11.28. 15:00

A „romlott” Z generáció, melyet ők neveltek fel

Internetfüggőség, neveletlenség. Ezzel jellemez minket, középiskolásokat egy X vagy egy Baby bummer generációs felnőtt, de az egyszerűség kedvéért hívjuk most őket a 35 év felettieknek. Csak éppen az nem jut eszükbe, hogy ők neveltek ilyennek minket.

Andrássy Gyula Gimnázium

Azt mondják ránk, hogy függők, neveletlenek és életképtelenek vagyunk. De belegondolt bárki is abba, hogy ezt a generációt, melyet a 35 felettiek semmirekellőnek, munkaképtelennek titulálnak, ők maguk nevelték?

Az idősebbek gyakran kritikusak /Illusztráció: Shutterstock/

Ők adtak mobiltelefont a kezünkbe, és tartottak minket négy fal között, miközben nem tanították meg, mit is jelent a munka valójában. Most pedig rosszak vagyunk, mert nem akarunk fizikai munkát végezni, nem adjuk át a helyünket a buszon az idősebbeknek, vagy éppen azért, mert nem köszönünk, letegezünk felnőtteket. Tehát elvárják a tiszteletet és az illendőség betartását, mindezt úgy, hogy nem tanították meg nekünk. Persze, tisztelet a kivételnek.

A legtöbben bele sem gondolnak, hogy annak a 15 éves lánynak, aki sziát köszönt, nem mondta el az anyja, vagy az apja, hogy úgy illik: „Jó napot kívánok!” De a buszon ülő gimnazistának sem mondta senki, hogy „Tessék átadni a helyet az idősebbnek, hiszen te is értékelni fogod, ha évek múlva tekintettel lesznek rád!” Gondoljunk bele egy pillanatra! Az a generáció, amely elvárja tőlünk, honnan tudja mindezt? Onnan, hogy a szüleik és a körülötte élő felnőttek megtanították rá, olyan szellemiségben nevelték, amiben a munka és a tisztelet a legfontosabb értékek voltak.

A legnagyobb képmutatásnak tartom ezen túl, amikor az internetre posztolják a generációnkat kritizáló képeket, melyekben arról beszélnek, mennyire képtelenek vagyunk mobiltelefon és internet nélkül létezni. Hiszen a megosztásuk azt mutatja, hogy ők maguk is ebben élnek. Félreértés ne essék, a világ fejlődik, és ahogy mi is, ők is haladni akarnak a korral, ami természetes. Viszont akkor ne vetítsék rá a fiatal generációra az internetfüggőséget, amikor rájuk is ugyanannyira vonatkozik.

Érdemes lenne a megbélyegzés előtt belegondolniuk, hogy ők is voltak fiatalok, és őket is lenézték felmenőik, mint most minket. Ma mégis segítik az idősebbeket, dolgoznak, miközben ujjal mutogatnak a fiatalokra, akiknek nem adják át azt a példát, amit kaptak. Az új generációk mindig fejlődést és változást hoznak. Ezt el kell fogadnunk és együtt kell élnünk vele, de közben segítenünk kell egymásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!