Botos Luca

2019.12.07. 13:04

A Rádió Régen és Most

Pontos megegyezés nincs azt illetően, hogy ki volt a rádió feltalálója. Nikola Tesla, Guglielmo Marconi és Alekszandr Popov egymástól függetlenül találták fel ugyanis a szikratávírót (Marconi Tesla asszisztense volt Amerikában, ahol láthatta Tesla kutatásait és annak eredményeit). Marconi 1901-ben sikeresen bemutatta a rádióhullámok vezeték nélküli sugárzását, 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott. Tesla beperelte, azzal a váddal, hogy Marconi ellopta a találmányát. 1943-ban az Amerikai Legfelső Bíróság hivatalosan is Teslának tulajdonította a rádió feltalálását.

Erkel Ferenc Gimnázium

Az első rádióadást, amely emberi hangot közvetített, Lee de Forest valósította meg 1910. január 12-én. A Tosca előadását közvetítette a Metropolitan operaházból. Az adást néhány száz készülékkel hallgatták. Magyarországon a rendszeres rádiós műsorsugárzás 1925. december 1-jén indult meg Budapesten. Az intézmény akkor még a telefon hírmondóval egyesülten, Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt. (MTR) néven működött, és a Magyar Távirati Irodát is magában foglalta.

A hazai lakosság körében az 1939-1940-es „Néprádió-akció” révén terjedhetett el a rádiókészülék. Az ötlet Hóman Bálint nevéhez fűződik. A háború után, 1948-1950 körül új mozgalmak születtek: az úgynevezett Népszuper- és Néprádió-akciók. A Népszuper készüléket csak az vásárolhatta meg, aki még nem volt előfizető. A tranzisztoros rádiókészülékek előállítása 1954-ben kezdődött el, ezt követően azonban, egészen az 1970-es évekig már nyomtatott áramkörökkel kombinált nyomógombos rádiókat gyártottak. Ki ne emlékezne arra a képre, ahol nagyszüleink kertrendezés közben hallgatták a szovjet elektronikai ipar csodáját, a Sokol rádiót! A 80-as évektől egyre jobban háttérben szorult a rádió hallgatás, majd a 2000-s évektől kezdve átvette a szerepét az internetes rádió.

„Rádiózás” napjainkban

Orlandóban négy egyetemista fiatalt ültettek ki a színpadra és kérdezték őket a rádió hallgatási szokásaikról. Nem volt nekik. Mivel a rádióval kapcsolatosan nem volt „miért” élményük megkérdezték mivel kapcsolatosan van. A válasz: Youtube, Apple Music, Spotify.

,,Azt stream-elnek, amit akarnak és ahol akarják.”

A szakma egy része arra teszi le a voksát, hogy a miért megtalálása közben a fejlődés csak a digitális irányzatban kereshető. Azonban az alapjaival tisztában kell lenni és ezzel kell reagálnia: élőben élőnek, hasznosnak és jelenlévőnek lenni a hallgatók életében.

A megkérdezett tizenévesek leggyakrabban okostelefonon neteznek, asztali számítógépet csak 6 százalékuk, okosórát csak 3 százalékuk használ.Az utóbbi években a hírfogyasztási szokások is átalakultak, ez kihat a most felnövő generációra is – a felmérés válaszadóinak csupán egyharmada mondta, hogy szívesen olvas híreket, 40 százalékukat már inkább csak a szórakoztató jellegű, sztárokkal kapcsolatos hírek érdeklik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!